Co jest najlepsze w drożdżowym, kruchym z owocami, drożdżówkach, crumble?
Kruszonka! Kruszonka to meritum, kruszonka to główny element tak wielu wypieków, kruszonkę każdy przechodzący obok blaszki z ciastem obskubuje i zajada po kryjomu. Dlatego dzisiaj ciastka, które są same w sobie kruszonką. Sypkie, maślane, korzenne, świąteczne, chrupiące. Wyglądem nie zachwycają, w smaku po prostu świetne, także polecam (nawet z porcji x2, bo znikają mega szybko :-D).
Składniki (1,5 blaszki ciasteczek)
- 200 g mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- łyżeczka cynamonu
- 80 g trzcinowego cukru
- 100 g masła
- 2 łyżki zimnej wody
Mąkę, proszek, przyprawę, cynamon i cukier wymieszać. Dodać masło i wodę, zagnieść kruszonkę. Układać kopczyki z ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można trochę je zgniatać, żeby mniej się po upieczeniu obsypywały i łatwiej się jadło). Piec w 180 st. C przez 12-15 min.
źródło: "Świąteczne ciasteczka", Dr. Oetker
Wow, ciasteczka wyglądają bosko! :)
OdpowiedzUsuńPyszności! *.*
Wszystkiego dobrego w 2015!
O rety, tylko niestety pewnie znikają i równie szybko co wyjadana z wierzchu drożdżaka kruszonka ;)
OdpowiedzUsuńCiastka z kruszonki?! *.* Mamo, cudne! Muszę je zrobić, kocham kruszonkę :)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł!
OdpowiedzUsuń