piątek, 2 stycznia 2015

Ciasteczka z korzennej kruszonki




Co jest najlepsze w drożdżowym, kruchym z owocami, drożdżówkach, crumble?
Kruszonka! Kruszonka to meritum, kruszonka to główny element tak wielu wypieków, kruszonkę każdy przechodzący obok blaszki z ciastem obskubuje i zajada po kryjomu. Dlatego dzisiaj ciastka, które są same w sobie kruszonką. Sypkie, maślane, korzenne, świąteczne, chrupiące. Wyglądem nie zachwycają, w smaku po prostu świetne, także polecam (nawet z porcji x2, bo znikają mega szybko :-D).



Składniki (1,5 blaszki ciasteczek)
  • 200 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • łyżeczka cynamonu
  • 80 g trzcinowego cukru
  • 100 g masła
  • 2 łyżki zimnej wody
Mąkę, proszek, przyprawę, cynamon i cukier wymieszać. Dodać masło i wodę, zagnieść kruszonkę. Układać kopczyki z ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można trochę je zgniatać, żeby mniej się po upieczeniu obsypywały i łatwiej się jadło). Piec w 180 st. C przez 12-15 min.



źródło: "Świąteczne ciasteczka", Dr. Oetker

4 komentarze:

  1. Wow, ciasteczka wyglądają bosko! :)
    Pyszności! *.*
    Wszystkiego dobrego w 2015!

    OdpowiedzUsuń
  2. O rety, tylko niestety pewnie znikają i równie szybko co wyjadana z wierzchu drożdżaka kruszonka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciastka z kruszonki?! *.* Mamo, cudne! Muszę je zrobić, kocham kruszonkę :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)