Tak nam posmakowały kiedyś ciastka kokosowe z białą czekoladą (klik), że zrobiłam kolejną wersję - tym razem z suszonymi chipsami bananowymi, chrupiącymi orzeszkami brazylijskimi oraz mleczną czekoladą. Bardzo pospolite, ale jednocześnie sprawdzone i smaczne połączenie :)
Składniki
- 1/3 szklanki cukru
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 115 g masła o temperaturze pokojowej
- 1 duże jajko
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych
- po dużej garści suszonych bananów i orzechów brazylijskich
- 100 g chipsów z mlecznej czekolady lub grubo pokrojonej mlecznej czekolady
Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać jajko, ekstrakt i dobrze ubić. Dodać mąkę, sodę i sól. Wymieszać. Wsypać płatki owsiane, posiekane orzechy, banany i czekoladę, dobrze połączyć z masa (najlepiej łyżką). Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (można to zrobić gałkownicą) i układać je na płaskiej blasze. Piec około 10-12 minut do momentu aż brzegi zaczną się lekko rumienić. Wystudzić na drucianej siateczce.
Jestem miłośniczką owsianych ciastek...
OdpowiedzUsuńdomowe owsiane ciasteczka to prawdziwy smakołyk :)
OdpowiedzUsuńtydzień bez ciasteczek owsianych u mnie w domu, to tydzień stracony:) ubóstwiam je!
OdpowiedzUsuń