czwartek, 22 stycznia 2015

Korzenna czekolada do picia (instant)




Nie ma nic pyszniejszego, słodszego, poprawiającego humor i rozgrzewającego w te chłodne dni niż czekolada. Gorzka, mleczna, nawet biała. I do picia. Domowa. Najlepiej z topionej czekolady, ale gdy czasu niewiele - instant też ujdzie. Na leniwy poranek, w przerwie zabieganego dnia, do książki albo kocyka. Wszystkie chwyty dozwolone. W końcu tylko w zimie czekolada smakuje tak dobrze ;-)



Składniki (porcja na ok. 6-8 szklanek wody)
  • 2 szklanki cukru pudru lub drobnego cukru
  • szklanka gorzkiego kakao
  • 2,5 szklanki mleka w proszku, pełnego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka startej, suszonej skórki pomarańczowej
  • łyżeczka startej, suszonej skórki cytrynowej
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego anyżu
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
  • dwie spore szczypty chili w proszku
Wszystkie składniki wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku. Aby czekolada była aromatyczna i gęsta, trzeba dodać dość dużo proszku, wg mnie ponad pół szklanki na każdą szklankę wody to minimum. Wspaniale smakuje z bitą śmietaną i piankami.



źródło: zmodyfikowany nieco przepis stąd - klik

2 komentarze:

  1. Wow, taka mieszanka musi byś pyszna! :)
    Idealna na zimowe wieczory!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm pycha!chyba zrobię coś takiego :)
    Pozdrawiam :))
    MalinowaMamba - klik

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)