Znalazłam jeszcze jeden zaległy przepis, który powinien wylądować tutaj w grudniu :) Tosty francuskie to moje ulubione zimowe śniadanie, zajadam się przeróżnymi wersjami smakowymi. Dziś przedstawiam Wam wersję piernikową, podaną z twarożkiem, pomarańczą i płatkami czekolady - pycha!
Składniki (1 porcja)
- 2 kromki chleba lub chałki, najlepiej obeschnięte
- jajko
- 3-4 łyżki mleka
- łyżka śmietany kremówki
- łyżeczka cukru trzcinowego
- płaska łyżeczka przypraw korzennych
- masło do smażenia
- twarożek, pomarańcza, płatki czekolady do podania
Jajko roztrzepać z mlekiem, śmietaną, cukrem, przyprawami. Chleb/chałkę obtoczyć z obu stron w masie jajecznej, aż całą 'wciągną'. Smażyć z obu stron na rumiano na maśle. Podać z twarożkiem, pomarańczą i czekoladą.
Ale wspaniałości na tym talerzu! Coś pysznego...
OdpowiedzUsuńO rany, wyglądają tak przepysznie ze nie mogę się już doczekać soboty - będę miała wtedy trochę więcej czasu na przygotowanie śniadania i z pewnością je zrobię!
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam tostów francuskich! Ta propozycja jest obłędna ;)
OdpowiedzUsuń