Dla dorosłych, bo z odrobiną alkoholu, w którym należy namoczyć suszoną żurawinę. Ja wykorzystałam owoce z nalewki (na bimbrze, więc były bardzo mocno nasączone bardzo mocnym alkoholem ;)). Wierzch babeczek posypałam grubym cukrem, który utworzył słodką, chrupiącą skorupkę. Efekt przerósł moje oczekiwania. Miłego dnia! :)
Składniki (ok. 15-18 babeczek)
- 150 g margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- niepełna szklanka kefiru
- 5 łyżek żurawiny namoczonej przez noc (lub dłużej) w alkoholu
- gruby cukier
Miękką margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać jajka, po jednym, ciągle ucierając. Dodać ekstrakt, sól i mąkę wymieszaną z proszkiem na zmianę z kefirem. Dokładnie zmiksować, dodać żurawinę i wymieszać. Nakładać do papilotek (do 3/4 wysokości). Wierzch posypać dość obficie grubym cukrem. Piec 25 min. w 180 st. C. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)