wtorek, 10 marca 2015

Ciasteczka śmietanowe



Zawsze piekę tego typu chrupiące ciasteczka na wszelkie wyjazdy, mam do nich słabość. Kojarzą mi się tak domowo, z Babcią, starymi czasami. Są takie sentymentalne, no i 'pewne' - bo o ile do czekoladowych wypieków nie wszyscy są przekonani, o tyle wszystko co waniliowe lub śmietankowe zawsze znajduje rzesze chętnych :)



Składniki
  • 250 g mąki
  • 60 g proszku budyniowego śmietankowego lub waniliowego (bez cukru)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g masła
  • 120 g cukru
  • cukier z wanilią (łyżka)
  • 1 jajko
  • 1/8 l śmietany 18%
Jajko rozkłócić, wymieszać ze śmietaną. Masło posiekać z mąką, proszkiem i proszkiem budyniowym. Dodać jajko ze śmietaną, cukier, cukier z wanilią. Zagnieść ciasto. Podzielić na części, wałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość ok. 1/2 cm. Wykrawać ciasteczka, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C przez 10-12 min.



źródło: 'Ciasta, ciastka i takie tam', A. Królak

4 komentarze:

  1. Poza tym czekoladowe nie przetrzymają każdej pogody podczas podróży. Wyglądają uroczo. Mniam (:

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasteczka w smaku muszą być przepyszne,uwielbiam śmietankowo-maślane smaki;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszą być pyszne! Lubię takie ciasteczka, bardzo :>

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)