niedziela, 21 sierpnia 2016

Chleb domowy



Łatwy, bezproblemowy chleb, poradzi sobie z nim nawet dziecko :) Pasuje do wszystkich rodzajów dodatków, można z powodzeniem zrobić go rano, aby na śniadanie cieszyć się wspaniałym smakiem domowego pieczywa.

Składniki
  • 450 g mąki pszennej razowej
  • 100 g płatków owsianych
  • łyżka suszonych drożdży
  • łyżka oleju
  • łyżka płynnego miodu
  • łyżeczka soli
  • 600 ml ciepłej wody
Mąkę wymieszać w dużym naczyniu z płatkami i drożdżami. Dodać resztę składników i bardzo dokładnie wymieszać łyżką. Miskę przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Kiedy objętość zwiększy się dwukrotnie, dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do keksówki (może być silikonowa) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub ziarnami i odstawić na kolejne 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, piec 45-60 min.



źródło: 'S. Dahl na każdą porę'

5 komentarzy:

  1. Pycha :) U mnie właśnie wyrasta ciasto na bułki razowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy wyjdzie z mąką zytnia lub pszenna pełnoziarnista?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maka pszenna razowa to inaczej pszenna pelnoziarnista :) wiec spokojnie wyjdzie. Co do zytniej to ewentualnie zrobilabym mieszanke: 1/3 (150g) zytniej i 2/3 (300g) pszennej pelnoziarnistej. Z sama zytnia bym nie robila. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Nie ma jak zapach pieczonego chleba rozchodzący się po domu... :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)