środa, 24 sierpnia 2016

Ciasto na oleju z żółtymi śliwkami



Ostatnio wiele osób trafiało na bloga przez wyszukiwanie przepisu na ciasto ze śliwkami, co uświadomiło mi, że bardzo dawno nic takiego nie robiłam. A że babcia podrzuciła akurat świeże owoce - oto jest:  delikatne, puszyste, słodkie ciasto z żółtymi śliwkami. Bardzo szybko i łatwo się je robi, nie jest zbyt tłuste i ciężkie.

Składniki

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 małych, żółtych śliwek
  • opcjonalnie cukier puder do posypania z wierzchu
Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać olej i zmiksować. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, mąkę ziemniaczaną i sól. Zmiksować. Przełożyć do formy o wym 27x21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ułożyć połówki śliwek skórkami do dołu, a wypestkowaną częścią do góry. Piec ok. min. w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.



3 komentarze:

  1. Musi być bardzo wilgotne prawda? :)
    Zapraszam do siebie. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo często piekę podobne, ale z żółtymi śliwkami jeszcze nie próbowałam ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)