środa, 28 września 2016

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką


Puchate, lekko słodkie ciasto drożdżowe z kwaśnymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Jak to drożdżowe - najlepsze pierwszego dnia, dla mnie obowiązkowo jeszcze ciepłe (a zdjęcia robiłam, gdy ciasto było jeszcze gorące, więc naprawdę dobrze się kroi), choć to podobno niezdrowe ;) 


Składniki
Ciasto
  • 425 g mąki pszennej
  • 75 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 200 ml letniego mleka
  • szczypta soli
  • 1 roztrzepane jajko
  • 60 g masła
  • 15 niedużych śliwek


Kruszonka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki pszennej

Z 3 łyżek mąki, 1 łyżki cukru, drożdży i połowy mleka zrobić rozczyn, odstawić na 10-15 min., aż drożdże 'ruszą'. Resztę mąki, cukru, sól wsypać do miski, dodać rozczyn, pozostałe mleko, jajko i masło i wyrobić miękkie ciasto, aż przestanie lepić się do rąk. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągu na ok. 45 min. do wyrośnięcia ciasta (musi podwoić swoją objętość). W tym czasie umyć i wypestkować śliwki, aby powstały na połówki oraz zagnieść puszkami palców składniki na kruszonkę. Po podwojeniu objętości ciasto odgazować, wyłożyć do brytfanki (wyłożonej papierem do pieczenia) o wym. 27x21 cm, ułożyć śliwki miejscami po pestkach do góry i posypać kruszonką. Piec ok. 40 min. w 180 st. C.


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)