piątek, 30 września 2016

Ciasto pomarańczowe z jeżynami i lukrem


Bardzo dobre ciasto, intensywnie pomarańczowe, słodkie, wyjątkowe  w konsystencji. Dla przełamania smaku dorzuciłam odrobinę jeżyn do ciasta, co było strzałem w dziesiątkę. Spodziewałam się, że wygra inne ciasto, które robiłam tego samego wieczoru, ale to dostało więcej pozytywnych recenzji :) Polecam!

Składniki
Ciasto
  • 150 g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki drobnego  cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok i starta skórka z 1 średniej wielkości pomarańczy (ok. 100 ml soku)
  • 150 g jeżyn
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodawać jajka, po jednym, cały czas miksując. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, sok i skórkę z pomarańczy i zmiksować. Dorzucić jeżyny i wymieszać. Przełożyć ciasto do foremki kwadratowej o boku 20 cm i piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 35 min.


Lukier pomarańczowy
  • szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy
Do cukru dodać sok, najpierw 3-4 łyżki, potem w razie potrzeby dolewać więcej, aż lukier będzie miał konsystencję średnio gęstej pasty, dającej się rozsmarować. Po upieczeniu i wystudzeniu polać ciasto lukrem.



3 komentarze:

  1. ciekawe czy w tym roku uda mi się jeszcze znaleźć w lesie jeżyny... takie ciasto to pyszny pomysł na ich wykorzystanie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeszcze je widziałam :) i maliny również. pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. U nas już nie ma jeżyn, niestety... A zjadłabym sobie takiego ciasta... :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)