sobota, 1 października 2016

Sernik na maślanym spodzie z frużeliną jeżynową



Ostatnie owocowe podrygi, kolejne wypieki będę już pewnie przygotowywać z mrożonych jeżyn, malin, porzeczek, jagód... A dziś przepis na waniliowy serniczek na kruchym, maślanym spodzie, polany z wierzchu jeżynową frużeliną. Idealne rozpoczęcie października :)

Składniki
Spód
  • 100 g zimnego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • duże jajko
Spód tortownicy o śr. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na okrąg większy niż dno tortownicy i wyłożyć ciastem dno oraz boki (na wysokość ok. 4 cm). Schłodzić w lodówce przez 20 min., w tym czasie przygotować masę serową.

Masa serowa
  • 4 jajka
  • szklanka cukru pudru
  • 100 g miękkiego masła
  • 700 g tłustego twarogu, zmielonego 2-3-krotnie
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Jajka ubić z cukrem mikserem, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodać masło, twaróg, ziarenka i mąkę, zmiksować dokładnie. Wylać na przygotowany spód. Piec w temp. 180 st. C przez 30 min. Schłodzić w lodówce.

Frużelina
  • 400 g świeżych jeżyn
  • 100 g cukru
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • łyżka mąki ziemniaczanej *
Jeżyny wsypać do garnuszka, zasypać cukrem i przykryć garnek pokrywką. Gotować na małym ogniu ok. 10 min, aż jeżyny puszczą sok i lekko się rozgotują. Zwiększyć gaz i zagotować. W zimnej wodzie rozmieszać mąkę i wlać na gotujący się sok, zmniejszyć gaz i gotować jeszcze chwilę, mieszając. Wystudzić. Polać sernik i podawać.

* jeśli chcecie uzyskać gęstą frużelinę, jak na zdjęciach - dodajcie 2 łyżki mąki ziemniaczanej


3 komentarze:

  1. Prezentuje się pięknie :) Cudna patera i talerzyki! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie zapisuje i z pewnością zrobię! U mnie dziś wygrał spód czekoladowy, ale sernik podobnie aksamitny jak Twój :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bajka :) Nie mogę się napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)