niedziela, 2 października 2016

Najlepsze ciasto marchewkowe




Super szybko znikające, najlepsze ciasto marchewkowe! Robię je od zeszłego roku, kiedy siostra mojego chłopaka zrobiła podobne i postanowiłam odtworzyć jej przepis. Zjadamy je w ciągu jednego popołudnia, a bywało tak, że nawet nie doczekało się wystygnięcia: robiłam je wieczorem, ciepłe przekładałam serkiem i oblewałam czekoladą i zjadaliśmy takie rozpływające się. Polecam!

Składniki
Ciasto
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • szklanka oleju
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki startej na małych oczkach tarki marchewki
  • 100 g płatków migdałowych
  • 350 g gęstego waniliowego serka do przełożenia
  • 2 tabliczki białej czekolady
Jajka ubić z cukrem mikserem na puszystą, jasną masę. Dodać olej i zmiksować ponownie. Dodać ziarenka z wanilii, mąkę wymieszaną z cynamonem i proszkiem oraz marchewkę. Zmiksować szybko mikserem. Dosypać płatki i wymieszać łyżką. Wylać ciasto do keksówki o wym. 9x23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50 min., aż do suchego patyczka *. Wystudzić na kratce. Następnie przekroić na pół wzdłuż, przełożyć serkiem. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać z wierzchu ciasto, odczekać aż czekolada zastygnie, kroić na kawałki i podawać. Smacznego!

* patyczek drewniany (np. do szaszłyków) wbity w środek ciasta po wyciągnięciu powinien być suchy, nieoblepiony ciastem



4 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasto marchewkowe!
    Zapraszam do siebie - jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne, muszę zrobić. Mam kilka przepisów fajnych na marchewkowe, ale lubię testować nowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super, z serkiem najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)