środa, 5 października 2016

PB cupcakes



Znów męczę masłem orzechowym! Bardzo nam przypadło do gustu tego typu nadzienie w babeczkach, więc mam duże zamówienia na przeróżne wersje cupcakes, pod warunkiem obecności tego elementu ;) Tym razem do ciasta dodałam chrupiące, prażone orzeszki ziemne dla podkreślenia smaku. Pycha!


Składniki (ok. 15 babeczek)
  • 125 g margaryny
  • 2 jajka
  • żółtko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 10 g cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki kefiru
  • 200 g prażonych orzeszków ziemnych w miodzie
  • masło orzechowe (po łyżeczce do każdej babeczki)
Miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią. Dodać jajka, po jednym i żółtko, cały czas miksując. Dodać mąkę przesianą z proszkiem na zmianę z kefirem. Zmiksować dokładnie. Dodać orzeszki i wymieszać. Przełożyć do foremek wyłożonych papilotkami do połowy wysokości, ułożyć po łyżeczce masła orzechowego i przykryć jeszcze niewielką ilością ciasta. Piec 20-25 min. w 180 st. C. Wystudzić. Smacznego :)



3 komentarze:

  1. Mają cudny kolor :) Jestem pewna, że były przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają perfekcyjnie, a z takimi składnikami muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)