piątek, 7 października 2016

Ciasteczka francuskie z karmelizowaną dynią



Sezonowe ciasteczka na szybko, gdy nagle najdzie ochota na słodkie. Wystarczy mieć pod ręką kawałek dyni i ciasto francuskie, by już za kilkanaście minut cieszyć się smakiem pysznych, chrupiących, świeżych ciasteczek z jesiennym akcentem.


Składniki (ok. 8-10 ciastek)
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 250 g dyni hokkaido
  • roztrzepane jajko
  • gruby cukier do posypania
Dynię obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę. Masło rozpuścić na patelni razem z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli i cynamonem. Dodać dynię i podsmażyć, aż zmięknie. Ostudzić. Z ciasta wykrawać foremką dynie (górne można dodatkowo ozdobić, wycinając ozdobne wzorki - jak na zdjęciu), nakładać nadzienie i przykrywać górnym ciasteczkiem. Smarować roztrzepanym jajkiem wierzch ciastek, posypywać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 min. do zrumienienia.




3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)