Cudowne, wilgotne, intensywnie pomarańczowe, z cynamonem i innymi pachnącymi przyprawami, naładowane słodkimi rodzynkami i chrupiącymi orzechami. W dodatku przykryte chmurkowym, słodkim, twarożkowym kremem. Świetne na zbliżające się, mgliste, krótkie, jesienne dni.
Składniki
Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szklanka cukru
- szklanka oleju
- 4 duże jajka
- 425 g dyniowego puree
- 100 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich, posiekanych na kawałki
- 50 g migdałów, posiekanych na kawałki
Formę 40x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175 st. C. W misce wymieszać mąkę pszenną, cynamon, imbir, kardamon, proszek, sól. Jajka ubić w oddzielnej misce przy użyciu miksera, dodać cukier i ubijać na puszystą, jasną masę. Dodać olej i miksować ok. 3-5 min. Dodać dyniowe puree, zmiksować raz jeszcze. Dodać suche składniki i wyrobić mikserem ciasto (krótko, tylko do połączenia składników). Dorzucić rodzynki i orzechy, wymieszać łyżką. Przełożyć do przygotowanej formy i piec przez 25-30 min. Aby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, należy wbić w jego środek patyczek np. od szaszłyków. Ciasto jest gotowe, gdy wbity w ten sposób patyczek jest po wyciągnięciu suchy.
Ostudzić i przygotować krem.
Krem
- 100 g miękkiego masła
- 450 g tłustego twarożku (używam serka 'Mój ulubiony')
- 2 łyżki cukru pudru
- posiekane orzechy włoskie do dekoracji
Masło utrzeć, dodać serek i cukier puder, zmiksować. Udekorować ostudzone ciasto, posypać orzechami włoskimi z wierzchu.
źródło: na podstawie tego przepisu - kilk
Wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto! *.*
Boskie! Musiało pachnieć jesienią :)
OdpowiedzUsuń