wtorek, 6 grudnia 2016

Czapeczki Mikołaja - mikołajkowe babeczki



Takie babeczki będą doskonałym pomysłem na mikołajkowy, słodki podwieczorek. Kakaowe ciasto z rodzynkami (które można wcześniej namoczyć w alkoholu, jeśli babeczek nie będą jadły dzieci) i gorzką czekoladą, ze słodką czapeczką z zabarwionego na czerwono kremu. Spodobają się wszystkim :)


Składniki
Babeczki
  • 125 g miękkiego masła
  • 190 g drobnego cukru
  • 2 duże jajka
  • żółtko
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g gorzkiego kakao
  • szczypta soli
  • 315 g tłustego mleka
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 50 g rodzynek
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę z cukrem. Dodać jajka i żółtko, po jednym, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem, kakao i solą. Stopniowo dodawać do masy maślanej, w 2-3 partiach, na zmianę z mlekiem. Na koniec wszystko dobrze zmiksować przez kilka minut. Dodać czekoladę i rodzynki, wymieszać wszystko łyżką. Przełożyć do foremek lub papilotek. Piec 20 min. Wystudzić i udekorować kremem.

Krem
  • 250 g śmietanki 36%
  • łyżka cukru z wanilią
  • 2 łyżki cukru pudru (mniej lub więcej, do smaku)
  • 250 g mascarpone
  • czerwony barwnik spożywczy
Śmietankę ubić do gęstości z cukrem waniliowym i pudrem. Dodać serek mascarpone, wszystko ubić na sztywno. 2-3 czubate łyżki kremu przełożyć do woreczka z tylką gwiazdką, do reszty kremu dodać barwnik i dokładnie wymieszać. Przełożyć do woreczka z tylką okrągłą. Najpierw dekorować babeczki kremem czerwonym, następnie białym po bokach i na czubku (jak na zdjęciach). Przechowywać w lodówce. Smacznego!


5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)