Innowacyjny, ale jednocześnie staropolski, pochodzący z Kresów przepis na piernik bez tłuszczu, za to z chałwą w cieście. Jest pyszny! Upiekłam go w keksówce, potem oblałam polewą z gorzkiej czekolady i posypałam płatkami migdałowymi, ale już zastanawiam się, jak przerobić go na krajankę piernikową.
Składniki
- 220 g chałwy
- jajko
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki przyprawy korzennej
- 1,5 łyżeczki sody
- 100 g gorzkiej czekolady, płatki migdałowe do dekoracji
Do miski wrzucić rozdrobnioną chałwę, jajko, cukier, powidła, ekstrakt z wanilii i dokładnie zmiksować. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą korzenną, dodać do mokrych składników, wymieszać łyżką i przełożyć na blat oprószony mąką. Dokładnie zagnieść. Ciasto powinno być sprężyste i przestać się kleić. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45-50 min. Po wystudzeniu polać rozpuszczoną czekoladą i posypać płatkami migdałów.
źródło: 'Posmakuj świata'
Jeśli z chałwą, to z tłuszczem :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie! A ja wciąż nie mogę się zdecydować, jaki w tym roku upiec... :(
OdpowiedzUsuńA tę chałwę to czuć w smaku...? Jeśli tak, upiekę nawet w styczniu! :)
OdpowiedzUsuńJa czułam :) Pozdrawiam Cię ciepło :*
UsuńTo w takim razie zrobię, bo chałwę uwielbiam :)
Usuń