Tort-rewelacja, najlepszy wypiek tego roku, który na pewno pojawi się na naszym świątecznym stole. Miękkie piernikowe ciasto nasączyłam ponczem z dodatkiem whisky, przełożyłam pysznym nadzieniem mincemeat i prostym kremem na bazie mascarpone, który świetnie się nakłada i nie spływa. Mój tort wyszedł w kształcie igloo, bo tak urosło mi ciasto ;)
Składniki
Ciasto
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 4 łyżki miodu
- 1/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki kakao
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Jajka utrzeć do białości z cukrem i miodem. Dodać olej, zmiksować, dodać mleko i ponownie zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, przyprawą, cynamonem i kakao. Dodać do mokrych składników i dokładnie zmiksować. Tortownicę o śr. 20 cm wysmarować masłem, przelać ciasto. Piec ok. 30-35 min., aż do 'suchego patyczka'. Wystudzić.
Poncz
- 100 ml ciepłej wody
- 3 łyżki cukru
- 50 ml whisky
Wszystkie składniki wymieszać, aż do rozpuszczenia cukru.
Nadzienie
- kilka łyżek nadzienia z tego przepisu - klik *
Krem
- 250 ml śmietanki 36%
- pół szklanki cukru pudru
- 250 g mascarpone
Schłodzoną śmietankę ubić na gęsto z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone i całość ubijać, aż zesztywnieje. Uwaga, by nie robić tego za długo, bo zacznie się nam wytrącać masło ;)
Przygotowanie końcowe: Ciasto przekroić na 3 części. Ułożyć dolną na paterze, nasączyć 1/3 ponczu. Posmarować nadzienie, ułożyć kolejny blat ciasta, nasączyć 1/3 ponczu, posmarować kilkoma łyżkami kremu. Ułożyć kolejną część ciasta, nasączyć pozostałym ponczem. Posmarować z wierzchu pozostałym kremem. Najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce. Smacznego!
* resztę możecie wykorzystać do innego wypieku - klika inspiracji znajdziecie na blogu, wpisując w wyszukiwarkę hasło 'mincemeat'
źródło: pomysł mój, przepis na ciasto z gazetki 'Ciasta świąteczne' Claudia
Wygląda pysznie!:) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńMmm, to musiało być pyszne! :)
OdpowiedzUsuń