niedziela, 18 grudnia 2016

Rewelacyjny tort piernikowy



Tort-rewelacja, najlepszy wypiek tego roku, który na pewno pojawi się na naszym świątecznym stole. Miękkie piernikowe ciasto nasączyłam ponczem z dodatkiem whisky, przełożyłam pysznym nadzieniem mincemeat i prostym kremem na bazie mascarpone, który świetnie się nakłada i nie spływa. Mój tort wyszedł w kształcie igloo, bo tak urosło mi ciasto ;)


Składniki
Ciasto

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki kakao

Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Jajka utrzeć do białości z cukrem i miodem. Dodać olej, zmiksować, dodać mleko i ponownie zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, przyprawą, cynamonem i kakao. Dodać do mokrych składników i dokładnie zmiksować. Tortownicę o śr. 20 cm wysmarować masłem, przelać ciasto. Piec ok. 30-35 min., aż do 'suchego patyczka'. Wystudzić.


Poncz

  • 100 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki cukru
  • 50 ml whisky

Wszystkie składniki wymieszać, aż do rozpuszczenia cukru.

Nadzienie

  • kilka łyżek nadzienia z tego przepisu - klik *


Krem

  • 250 ml śmietanki 36%
  • pół szklanki cukru pudru
  • 250 g mascarpone

Schłodzoną śmietankę ubić na gęsto z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone i całość ubijać, aż zesztywnieje. Uwaga, by nie robić tego za długo, bo zacznie się nam wytrącać masło ;)

Przygotowanie końcowe: Ciasto przekroić na 3 części. Ułożyć dolną na paterze, nasączyć 1/3 ponczu. Posmarować nadzienie, ułożyć kolejny blat ciasta, nasączyć 1/3 ponczu, posmarować kilkoma łyżkami kremu. Ułożyć kolejną część ciasta, nasączyć pozostałym ponczem. Posmarować z wierzchu pozostałym kremem. Najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce. Smacznego!


* resztę możecie wykorzystać do innego wypieku - klika inspiracji znajdziecie na blogu, wpisując w wyszukiwarkę hasło 'mincemeat'


źródło: pomysł mój, przepis na ciasto z gazetki 'Ciasta świąteczne' Claudia

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)