wtorek, 10 stycznia 2017

Brownies bez mąki z gruszkami i orzechami



Brownies bez mąki i z niewielkim tylko dodatkiem cukru. Ciasto jest niskie i generalnie niewielkie (przyznaję, że robiłam je dla dwóch osób celem osłodzenia wieczoru - wiecie, film, lampka czerwonego wina i czekolada to dobre połączenie ;)), więc w razie większego zapotrzebowania można podwoić porcję.

Składniki *
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki gorzkiego kakao
  • 2 nieduże gruszki
  • 2 garści orzechów włoskich
  • opcjonalnie: 1/3 łyżeczki cynamonu
Czekoladę posiekać, masło pokroić na mniejsze kawałki, wszystko włożyć do garnuszka i stopić w kąpieli wodnej. Odstawić i wystudzić. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać kakao, czekoladę z masłem. Zmiksować. Dodać gruszki i orzechy, opcjonalnie cynamon. Wylać do kwadratowej formy o boku 20 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min.
PS Świetne na ciepło z gałką lodów waniliowych ;)

* patrz: wstęp



3 komentarze:

  1. Nikt się nie oprze takiemu brownie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja wiem, że u mnie to i podwójna porcja zniknęłaby błyskawicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie intensywne, musiało zniewalać smakiem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)