Brownies bez mąki i z niewielkim tylko dodatkiem cukru. Ciasto jest niskie i generalnie niewielkie (przyznaję, że robiłam je dla dwóch osób celem osłodzenia wieczoru - wiecie, film, lampka czerwonego wina i czekolada to dobre połączenie ;)), więc w razie większego zapotrzebowania można podwoić porcję.
Składniki *
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 czubate łyżki gorzkiego kakao
- 2 nieduże gruszki
- 2 garści orzechów włoskich
- opcjonalnie: 1/3 łyżeczki cynamonu
Czekoladę posiekać, masło pokroić na mniejsze kawałki, wszystko włożyć do garnuszka i stopić w kąpieli wodnej. Odstawić i wystudzić. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać kakao, czekoladę z masłem. Zmiksować. Dodać gruszki i orzechy, opcjonalnie cynamon. Wylać do kwadratowej formy o boku 20 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min.
PS Świetne na ciepło z gałką lodów waniliowych ;)
Nikt się nie oprze takiemu brownie:)
OdpowiedzUsuńja wiem, że u mnie to i podwójna porcja zniknęłaby błyskawicznie :)
OdpowiedzUsuńCudownie intensywne, musiało zniewalać smakiem :)
OdpowiedzUsuń