środa, 25 stycznia 2017

Cynamonowe spiralki


Pamiętacie ten (klik) listopadowy przepis na tartę z jabłkami i cynamonowymi ciasteczkami na wierzchu? Mi przypomniał się wczoraj, podczas nieudolnych prób nauki do zbliżających się egzaminów (sesja już w przyszłym tygodniu)! Niewiele myśląc porzuciłam więc książki na rzecz pieczenia ciasteczek i po raz kolejny mogę stwierdzić, że nie ma lepszego lekarstwa na stres i smutki niż pieczenie i jedzenie ;)

Składniki (ok. 60 małych ciasteczek)
Ciasto
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 230 g masła, zimnego
  • 7-8 łyżek zimnej wody 
Mąkę, sól i cukier wymieszać. Dodać masło i zagnieść ciasto (najlepiej wszystko wykonywać w malakserze). Dodać 5 łyżek wody i ponownie zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodawać więcej wody. Owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 min. 

Nadzienie
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
W małej miseczce wymieszać miękkie masło z brązowym cukrem, cynamonem i szczyptą soli. 
Ciasto rozwałkować na blacie lekko posypanym mąką na prostokąt 30x40 cm. Posmarować przygotowanym nadzieniem i zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na plastry grubości 0,5 cm. Przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 12-15 min.

2 komentarze:

  1. Jak dawno je robiłam! Muszę znowu je przygotować, tym razem z twoim przepisem, ponieważ wydaje się bardzo fajny. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja tak daleko od kuchni, że zamiast się uczyć piec nie mogę. Ech...
    Ciasteczka wyglądają cudownie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)