poniedziałek, 23 stycznia 2017

Owsianka wg kuchni pięciu przemian



Na pewno niejednokrotnie spotkaliście się z kuchnią pięciu przemian. W dużym skrócie - jest to dieta pochodząca ze Wschodu, mianowicie z Chin. Swoje źródło czerpie w biorytmie Ziemi. Na wiele składników mamy w tej diecie zezwolenie, wykluczyć należy przede wszystkim cukier, wędzone mięso, mleko (słodkie) oraz zwierzęce tłuszcze. Produkty podzielone są na pięć kategorii:
ogień - gorzki
ziemia - słodki
metal - ostry
woda - słony
drzewo - kwaśny
i każdy z nich musi znaleźć się w przygotowywanym daniu.
Jakie składniki należą do konkretnych grup możecie naleźć w internecie. Najważniejsze w całej tej filozofii jest, by kolejne składniki dodawać w odpowiedniej kolejności - każdy żywioł wspiera poprzedni.
Nie przechodzę co prawda na taką dietę, ale serdecznie polecam owsiankę przygotowywaną zgodnie z jej regułami, szczególnie teraz, w aktualnie panującą zimową pogodę. Doda dużo energii, ma sporo minerałów, zdrowych składników, nie zawiera mleka. Ja się w niej zakochałam.


Składniki (2 porcje)
Po dodaniu składnika danej przemiany zamieszaj potrawę i odczekaj z dodaniem następnego produktu około 2 minuty.
O - ogień, Z - ziemia, M - metal, W - woda, D - drewno

Podpraż na suchej patelni szklankę płatków owsianych (może też być mieszanka płatków owsianych i jęczmiennych).

O: Zagotuj 3 szklanki wody. Dodaj podprażone płatki (jeśli wolisz nie prażyć płatków, dodaj je w przemianie Metalu).

Z: Wsyp garść pokrojonych daktyli, dodaj 1 lub 2 pokrojone gruszki ze skórką, trochę migdałów ze skórką - pokrojonych lub w płatkach, 2 łyżki wiórków kokosowych, szczyptę cynamonu, łyżeczkę sklarowanego masła (jeśli wolisz użyć świeżego, dodaj je po ugotowaniu).

M: Włóż plasterek imbiru.

W: Dodaj szczyptę soli morskiej.

D: Kilka kropel cytryny.

O: I szczyptę kurkumy.

Gotuj na małym ogniu od 10 do 20 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Po ugotowaniu można dodać łyżkę masła (Z)




źródło: klik

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)