niedziela, 15 stycznia 2017

Sernik czekoladowy



Pyszny serniczek z gorzką czekoladą, idealny na długie, styczniowe popołudnia. Kremowy, mazisty, na czekoladowym spodzie, idealny w towarzystwie czekolady na gorąco z bitą śmietaną (tu przepis).

Składniki
Spód
  • 150 g ciasteczek maślanych
  • 50 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej
Tortownicę o śr. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka zmielić, wymieszać z czekoladą. Wbić w dno tortownicy, wyrównać i schłodzić w lodówce.

Masa czekoladowa
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 700 g tłustego serka śmietankowego
  • 100 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • opcjonalnie: 15 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady, do polania
Jajka ubić mikserem, dodać cukier i miksować, aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać serek, rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę i zmiksować. Dodać kakao, jeszcze raz dokładnie zmiksować. Wylać na przygotowany spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 35 min. Po upieczeniu pozostawić w uchylonym piekarniku, aż do wystudzenia. Po wystudzeniu polać rozpuszczoną czekoladą.



3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)