wtorek, 17 stycznia 2017

Blondies z batonikami Twix i sosem toffiee


Pierwsze blondies na blogu - zasmakowało nam do tego stopnia, że mam już kilka pomysłów na kolejne wersje. Żałuję tylko, że zrobiłam je w tak małej ilości - spokojnie możecie podwoić ilość składników.

Składniki
Ciasto
  • 100 g białej czekolady
  • 125 g masła
  • 2 duże jajka
  • 50 g cukru z wanilią
  • 75 g mąki pszennej
  • 4 batoniki Twix
Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do garnuszka razem z masłem i rozpuścić, mieszając. Ostudzić. Jajka ubić z cukrem z wanilią na jasną, puszystą masę. Dolać masę czekoladową i mąkę, wymieszać mikserem. Pokroić na kawałki batoniki, dołożyć do ciasta i wymieszać łyżką. Foremkę do pieczenia o wym. 18x18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min.

Sos karmelowy
  • 1/3 kostki masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki śmietanki 36%
Masło roztopić w rondelku z grubym dnem, wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając (około 15 minut). Gdy cukier zbrązowieje, wlać śmietankę kremówkę. Gotować przez chwilkę aż masa nieco zgęstnieje i będzie gładka.
Ciasto pokroić na kawałki, podawać polane ciepłym sosem karmelowym.



3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)