Pierwsze blondies na blogu - zasmakowało nam do tego stopnia, że mam już kilka pomysłów na kolejne wersje. Żałuję tylko, że zrobiłam je w tak małej ilości - spokojnie możecie podwoić ilość składników.
Składniki
Ciasto
- 100 g białej czekolady
- 125 g masła
- 2 duże jajka
- 50 g cukru z wanilią
- 75 g mąki pszennej
- 4 batoniki Twix
Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do garnuszka razem z masłem i rozpuścić, mieszając. Ostudzić. Jajka ubić z cukrem z wanilią na jasną, puszystą masę. Dolać masę czekoladową i mąkę, wymieszać mikserem. Pokroić na kawałki batoniki, dołożyć do ciasta i wymieszać łyżką. Foremkę do pieczenia o wym. 18x18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min.
Sos karmelowy
- 1/3 kostki masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki śmietanki 36%
Masło roztopić w rondelku z grubym dnem, wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając (około 15 minut). Gdy cukier zbrązowieje, wlać śmietankę kremówkę. Gotować przez chwilkę aż masa nieco zgęstnieje i będzie gładka.
Ciasto pokroić na kawałki, podawać polane ciepłym sosem karmelowym.
Jakie żółciutkie! Kocham takie desery. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
To musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńsłodka rozpusta :) fajny przepis
OdpowiedzUsuń