Kto by się spodziewał, że wegańskie wypieki mogą pozostać smaczne, mimo odrzuceniu kluczowych (jak to się utarło) składników. Idealne babeczki dla alergików lub po prostu osób chętnych na eksperymenty. Najlepsze w dniu pieczenia, kolejnego dnia smakują równie dobrze, ale podgrzane w mikrofalówce. Nie zawierają zbyt wiele tłuszczu, cukru, a i tak są pyszne.
Składniki (12 muffinek)
- 250 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 100 g cukru trzcinowego
- 100 g posiekanych migdałów
- 100 g posiekanych suszonych fig
- 2 łyżki oleju
- 200 ml mleka roślinnego (najlepiej migdałowego) lub wody
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
- płatki migdałowe do posypania (zapomniałam o nich ;))
Mąkę, proszek, sodę, sól, cukier, migdały i figi wymieszać w jednej misce. W drugiej wymieszać olej, wodę i ekstrakt. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać szybko i niedokładnie. Przełożyć masę do sztywnych, papierowych foremek na muffiny lub do formy na muffiny wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości. Piec 20-25 min. w 180 st. C.
źródło: Easy Muffins
Z figami muszą być pyszne, takich jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńMniam, to zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuń