czwartek, 19 stycznia 2017

Muffinki z figami i migdałami (vegan)




Kto by się spodziewał, że wegańskie wypieki mogą pozostać smaczne, mimo odrzuceniu kluczowych (jak to się utarło) składników. Idealne babeczki dla alergików lub po prostu osób chętnych na eksperymenty. Najlepsze w dniu pieczenia, kolejnego dnia smakują równie dobrze, ale podgrzane w mikrofalówce. Nie zawierają zbyt wiele tłuszczu, cukru, a i tak są pyszne.

Składniki (12 muffinek)
  • 250 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 100 g posiekanych migdałów
  • 100 g posiekanych suszonych fig
  • 2 łyżki oleju
  • 200 ml mleka roślinnego (najlepiej migdałowego) lub wody
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
  • płatki migdałowe do posypania (zapomniałam o nich ;))
Mąkę, proszek, sodę, sól, cukier, migdały i figi wymieszać w jednej misce. W drugiej wymieszać olej, wodę i ekstrakt. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać szybko i niedokładnie. Przełożyć masę do sztywnych, papierowych foremek na muffiny lub do formy na muffiny wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości. Piec 20-25 min. w 180 st. C.



źródło: Easy Muffins

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...