niedziela, 26 marca 2017

Sernik czekoladowy z kajmakiem i prażonymi orzechami



Czasem, gdy wieczorami nie mogę usnąć i po długim czasie bezczynnego leżenia zaczynam być głodna, różne koncepcje przychodzą mi do głowy, wymyślam połączenia smakowe i planuję, kiedy co wykonam. Podczas jednaj z takich nocy pomyślałam o takim właśnie serniku, jaki dziś pokazuję. Odczekał miesiąc, bo kompletnie o nim zapomniałam i przeglądając dziś instagrama natknęłam się na zdjęcie, które od razu wstawiłam. Sernik jest naprawdę bardzo smaczny, tylko mały ;) więc od razu lepiej podwoić porcję. Pięknej, wiosennej niedzieli!

Składniki
Spód
  • 130 g maślanych lub czekoladowych herbatników
  • 60 g masła, rozpuszczonego
Ciasteczka zmielić, wymieszać z masłem. Wcisnąć przygotowaną masę w dno kwadratowej foremki o wym. 20x20 cm i schłodzić w lodówce na czas przygotowywania masy serowej.


Masa serowa
wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 500 g tłustego, kremowego serka *
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • łyżka gorzkiego kakao
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Jajka ubić mikserem z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać serek i szybko zmiksować całość. Wlać czekoladę i śmietankę, wsypać kakao, całość masy zmiksować dokładnie, lecz nie za długo (tylko do połączenia składników). Wylać na przygotowany spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 min.


Dodatkowo
  • 75 g posiekanych orzechów włoskich
  • 200 g masy kajmakowej (ok. pół puszki)
Orzechy podprażyć na suchej patelni do zrumienienia. Wystudzony sernik posmarować kajmakiem i posypać orzechami. Schłodzić przez 12 h w lodówce. Smacznego!


* używam serka "Mój ulubiony"



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)