sobota, 25 marca 2017

Ciasto kokosowe z malinami i kokosową kruszonką


Ekspresowe ciasto na sobotę, do przedpołudniowej herbatki. Robiłam je już jakiś czas temu, zdjęcia więc zaległe, ale jest na tyle smaczne, łatwe do przygotowania i przede wszystkim bardzo szybkie, że to najlepsze rozwiązanie, gdy rano zachciewa się czegoś słodkiego. Możemy dodać różne owoce (np. jagody, wiśnie, jabłko czy nawet banany), super smakuje też z brzoskwiniami (nawet z puszki)!

Składniki
Kruszonka
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 120 g mąki pszennej
Cukier, mąkę i wiórki wymieszać. Dodać masło, rozetrzeć opuszkami palców.

Ciasto
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka cukru
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 2 łyżki jogurtu
  • 2/3 szklanki mleka
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szklanka malin (mogą być mrożone, nie trzeba ich rozmrażać przed pieczeniem)
W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę, wiórki, cukier, proszek do pieczenia. W drugiej misce rozmieszać widelcem jajka, dodać olej, jogurt, mleko, ekstrakt i wszystko dokładnie wymieszać. Mokre składniki wlać do suchych i szybko wymieszać całość (nie mieszać zbyt długo, mogą pozostać grudki). Wylać ciasto do foremki kwadratowej o boku dł. 20 cm, posypać malinami i kruszonką, piec w piekarniku nagrzanym uprzednio do 175 st. C przez ok. 45 min. (lub do tzw. "suchego patyczka").


źródło: klik

2 komentarze:

  1. Pyszne wspomnienie lata :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Maliny i kokos to wyborne połączenie, z przyjemnością wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)