Ekspresowe ciasto na sobotę, do przedpołudniowej herbatki. Robiłam je już jakiś czas temu, zdjęcia więc zaległe, ale jest na tyle smaczne, łatwe do przygotowania i przede wszystkim bardzo szybkie, że to najlepsze rozwiązanie, gdy rano zachciewa się czegoś słodkiego. Możemy dodać różne owoce (np. jagody, wiśnie, jabłko czy nawet banany), super smakuje też z brzoskwiniami (nawet z puszki)!
Składniki
Kruszonka
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 30 g wiórków kokosowych
- 120 g mąki pszennej
Cukier, mąkę i wiórki wymieszać. Dodać masło, rozetrzeć opuszkami palców.
Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki wiórków kokosowych
- 1 szklanka cukru
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 2 łyżki jogurtu
- 2/3 szklanki mleka
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szklanka malin (mogą być mrożone, nie trzeba ich rozmrażać przed pieczeniem)
W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę, wiórki, cukier, proszek do pieczenia. W drugiej misce rozmieszać widelcem jajka, dodać olej, jogurt, mleko, ekstrakt i wszystko dokładnie wymieszać. Mokre składniki wlać do suchych i szybko wymieszać całość (nie mieszać zbyt długo, mogą pozostać grudki). Wylać ciasto do foremki kwadratowej o boku dł. 20 cm, posypać malinami i kruszonką, piec w piekarniku nagrzanym uprzednio do 175 st. C przez ok. 45 min. (lub do tzw. "suchego patyczka").
źródło: klik
Pyszne wspomnienie lata :)
OdpowiedzUsuńMaliny i kokos to wyborne połączenie, z przyjemnością wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuń