Wielkanocne wypieki czas zacząć! W tym roku będę miała dla Was przede wszystkim kilka mazurków. Uwielbiam maślane, kruche spody, które za pomocą dodatków można przekształcić w wykwintne ciasta. Dzisiejszy posmarowany jest lekko kwaśnym, orzeźwiającym, domowym kremem cytrynowym (lemon curd) i posypany chrupiącymi, słodkimi bezami, które przełamują smak cytryny. Wygląda pięknie i bardzo słonecznie, idealnie pasuje do pogody w ten weekend. Polecam :)
Składniki
Spód
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła, lekko zmiękczonego, pokrojonego w kostkę
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnego mleka
Z mąki usypać wzgórek, zrobić w nim wgłębienie. Włożyć w nie masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Powoli zagniatać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać mleko, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie. Ugnieść kulę, owinąć w folię, włożyć na 30 min. do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na prostokąt grubości około 1 cm (lub odrobinę cieniej), obciąć mniej równe brzegi, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (piekłam na największej mieszczącej się w piekarniku, tej płaskiej), nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec na złocisty kolor przez 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Ostudzić.
Krem cytrynowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 żółtka
- sok z 6 cytryn
- 300 g miałkiego cukru
Mąkę przesiać, dokładnie zmiksować mikserem z żółtkami, aby nie było grudek, wlać 1/3 soku, zmiksować, po czym wlać resztę soku i wsypać cukier. Całość zmiksować dokładnie, ale tylko do połączenia składników. Przelać do garnuszka z nieprzywierającym dnem i podgrzewać, mieszając, aż masa zgęstnieje i konsystencją będzie przypominała budyń. Ostudzić.
Bezy
można zrobić z podwójnej porcji, wykorzystując wtedy wszystkie białka pozostałe po lemon curd - bez wyjdzie wtedy więcej, niż jest potrzebne do mazurka
- 2 białka
- szczypta soli
- 125 g cukru
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać cukier, stopniowo i ubijać, aż do rozpuszczenia cukru (masa powinna zrobić się lśniąca). Przełożyć masę do woreczka cukierniczego z tylką lub zwykłej foliówki z uciętym rożkiem. Blachę do pieczenia (największą, która zmieści się w piekarniku) wyłożyć papierem. Wyciskać małe bezy. Piec w piekarniku nagrzanym do 120 st. C przez ok. 80 min. Wyłączyć i suszyć w lekko uchylonym piekarniku.
Przygotowanie końcowe:
Spód równomiernie posmarować kremem cytrynowym, udekorować bezami (część z nich można pokruszyć i posypać całość). Smacznego!
źródło: spód - Michel Roux
Pięknie się prezentuje, takie słoneczne i wiosenne ciasto :)
OdpowiedzUsuńTen kolor! No coś cudownego! :)
OdpowiedzUsuń