niedziela, 21 maja 2017

Rustykalna tarta z rabarbarem




Uff, uczelniane sprawy załatwione, egzamin zdany, w czerwcu czekają mnie tylko 2 zaliczenia i pierwsza od czterech lat trochę luźniejsza sesja, a co najważniejsze - szybsze wakacje! Przez najbliższe dni dodawać więc będę posty, których nie miałam czasu przygotować w ciągu ostatnich dwóch tygodni. Dziś tradycyjna, rustykalna tarta z rabarbarem, z mojego ulubionego przepisu, najlepsza w sezonie owocowym, bo pasują do niej wszystkie dodatki. Polecam!

niedziela, 7 maja 2017

Sernik z owocami leśnymi





Genialny wiosenny sernik z owocami, kremowy i delikatny. Możemy do niego dodać mieszankę owoców leśnych, albo wybrać tylko jeden ich rodzaj: maliny, jeżyny, porzeczki, borówki, jagody czy truskawki lub wiśnie. Oczywiście można użyć owoców mrożonych, wystarczy je rozmrozić przed dodaniem do sernika. Można również użyć czekoladowych herbatników lub wymieszać je z rozpuszczoną czekoladą lub masłem. Bardzo polecam!

środa, 3 maja 2017

Ciasto Lion bez pieczenia


Szybkie w wykonaniu ciasto bez pieczenia, na czekoladowych herbatnikach, z kajmakiem, masą z batonikami Lion i polewą z mlecznej czekolady. Najlepsze po dniu leżakowania w lodówce, gdy ciastka zmiękną. Polecam! :)

poniedziałek, 1 maja 2017

Sernik oreo




Dzień dobry w maju! Rozpoczynam ten najpiękniejszy miesiąc w roku zaległym co prawda, ale najlepszym przepisem na pieczony sernik Oreo - cudownie delikatnym, śmietankowym, z kawałkami ciasteczek, udekorowany masą śmietanową z mascarpone.
Oczywiście, jeśli chodzi o serniki to największą rolę odgrywa ser, jakiego używamy. Najlepszy jest gładki, mielony, tłusty (wypieki z odtłuszczonych składników zawsze smakują gorzej) - dzięki temu nasz sernik będzie niezwykle kremowy i smaczny.