środa, 3 maja 2017

Ciasto Lion bez pieczenia


Szybkie w wykonaniu ciasto bez pieczenia, na czekoladowych herbatnikach, z kajmakiem, masą z batonikami Lion i polewą z mlecznej czekolady. Najlepsze po dniu leżakowania w lodówce, gdy ciastka zmiękną. Polecam! :)

Składniki
Masa
  • opakowanie budyniu śmietankowego na 750 ml mleka
  • 600 ml mleka 3,2%
  • 200 g miękkiego masła
  • 5 batonów Lion
Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (z tą tylko różnicą, że zamiast używać 750 ml mleka należy go przygotować na 600 ml; jeśli budyń jest z cukrem to więcej go nie dodawać). Wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem, dodawać stopniowo po 1 łyżce budyniu, cały czas ucierając. Batoniki pokroić na kawałki, dorzucić do masy i wymieszać wszystko łyżką.

Dodatkowo
  • paczka herbatników kakaowych (250 g)
  • puszka masy kajmakowej
Blaszkę o wym. 21x26 cm wyłożyć folią aluminiową. Na dno ułożyć herbatniki. Posmarować kajmakiem i ułożyć drugą warstwę herbatników. Wyłożyć na nie przygotowaną masę.

Polewa czekoladowa
  • 60 g mlecznej czekolady
  • 45 ml (3 łyżki) mleka 3,2%
Czekoladę pokroić na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z mlekiem. Lekko przestudzić, by była chłodniejsza, ale płynna.
Polać przygotowane ciasto polewą czekoladową. Przykryć całość i wstawić do lodówki na min. 12 h.


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)