Prawdę mówiąc, rzadko kiedy jestem w stanie zachwycić się swoimi kulinarnymi "dziełami" ;) (zarówno wypiekami, jak i daniami wytrawnymi, obiadowymi, etc.), ale tym razem muszę sama przyznać, że ten sernik jest genialny! Cudownie kremowy, tłusty i mazisty. Słodki smak kremu, którym jest udekorowany przełamany jest lekko kwaskowatym wnętrzem truskawkowym. Pracę najlepiej rozłożyć na dwa dni (ja często w okresie letnim piekę wieczorami), aby sernik zdąży dobrze wystygnąć i mógł być schłodzony w lodówce przed udekorowaniem. Niestety ze względu na krem śmietanowy ciasto nie może być przechowywane dłużej niż 3 dni, jednak uwierzcie - jest tak pyszny, że na pewno tyle nie będzie musiał czekać ;)
Składniki
Spód
- 70 g masła
- 170 g maślanych herbatników
- masło do wysmarowania tortownicy
Masło rozpuścić, herbatniki zmielić na pył. Wymieszać z masłem. Spód tortownicy o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. W dno tortownicy wcisnąć przygotowany spód, wyrównać, docisnąć. Schłodzić w lodówce w czasie przygotowywania masy serowej.
Masa serowa
wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej
- 900 g tłustego, gładkiego, mielonego sera białego
- 4 jajka
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 15 g cukru z wanilią
- 230 g umytych i obranych truskawek + 5-6 pokrojonych w kawałki
- 40 g mąki ziemniaczanej
Ser, jajka, cukier, cukier z wanilią umieścić w misie miksera i miksować do połączenia składników (krótko). Truskawki (230 g) zmielić na gładki mus. Dodać do masy serowej, zmiksować. Dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować. Dodać pokrojone w kawałki truskawki i wymieszać szpatułką. Wylać na przygotowany spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez ok. 60 min. Upieczony sernik powinien być zwarty i ścięty. Pozostawić w uchylonych piekarniku do wystudzenia. Schłodzić przez noc w lodówce.
Krem
- 500 ml śmietanki 36%
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- truskawki do dekoracji
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na gładki krem. Kilka łyżek kremu przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką (u mnie gwiazdka). Resztą kremu udekorować boki i wierzch sernika. Ułożyć truskawki. Przechowywać w lodówce, podawać schłodzony.
O mamuniu, ależ to musiało być pyszne! :)
OdpowiedzUsuń