Puszysty, delikatny serniczek na zimno z kwaskowatym musem owocowym, na spodzie z biszkoptów. Dobrze się kroi, pięknie wygląda i genialnie smakuje. Dodatkowo nie wymaga zbyt wielkiej wprawy w kuchni, poradzi sobie z nim nawet początkujący cukiernik :). W sezonie letnim przygotowuję go z różnymi owocami, zarówno w postaci musów (niżej truskawkowy, ale polecam również malinowy, jeżynowy oraz jagodowy), jak i całych, ułożonych na masie serowej i zalanych galaretką.
Składniki
Masa serowa
- opakowanie okrągłych biszkoptów
- 250 ml mleka
- 2 łyżki żelatyny
- 4 serki homogenizowane waniliowe (łącznie 600 g) w temp. pokojowej
- 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) w temp. pokojowej
- pół szklanki cukru pudru
Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć biszkopty, jeden przy drugim (nie zużyjemy całego opakowania).
Żelatynę rozpuścić w gorącym, lecz nie wrzącym mleku. Odstawić na 10 min., aby trochę przestygło. Serki homogenizowane zmiksować z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Miksować masę serową mikserem na niskich obrotach, jednocześnie stopniowo wlewając mleko z żelatyną. Tężejącą masę serową wylać na przygotowany biszkoptowy spód, przykryć folią i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Mus truskawkowy
- 600 g truskawek (waga po obraniu)
- 3 łyżki żelatyny
- 1/4-1/3 szklanki zimnej wody
- 1/3 szklanki wrzątku
Truskawki zblendować. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 10-15 min. do napęcznienia. Po tym czasie zalać ją wrzątkiem i dokładnie wymieszać. Miksować mus truskawkowy mikserem na niskich obrotach, stopniowo dolewając rozpuszczoną żelatynę. Tężejący mus wylać na stężoną masę serową, przykryć folią i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na całą noc).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)