wtorek, 29 sierpnia 2017

Delikatny sernik na zimno (bez jajek) z musem truskawkowym




Puszysty, delikatny serniczek na zimno z kwaskowatym musem owocowym, na spodzie z biszkoptów. Dobrze się kroi, pięknie wygląda i genialnie smakuje. Dodatkowo nie wymaga zbyt wielkiej wprawy w kuchni, poradzi sobie z nim nawet początkujący cukiernik :). W sezonie letnim przygotowuję go z różnymi owocami, zarówno w postaci musów (niżej truskawkowy, ale polecam również malinowy, jeżynowy oraz jagodowy), jak i całych, ułożonych na masie serowej i zalanych galaretką.

Składniki
Masa serowa
  • opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki żelatyny
  • 4 serki homogenizowane waniliowe (łącznie 600 g) w temp. pokojowej
  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) w temp. pokojowej
  • pół szklanki cukru pudru
Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć biszkopty, jeden przy drugim (nie zużyjemy całego opakowania).
Żelatynę rozpuścić w gorącym, lecz nie wrzącym mleku. Odstawić na 10 min., aby trochę przestygło. Serki homogenizowane zmiksować z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Miksować masę serową mikserem na niskich obrotach, jednocześnie stopniowo wlewając mleko z żelatyną. Tężejącą masę serową wylać na przygotowany biszkoptowy spód, przykryć folią i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. 

Mus truskawkowy
  • 600 g truskawek (waga po obraniu)
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/4-1/3 szklanki zimnej wody
  • 1/3 szklanki wrzątku
Truskawki zblendować. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 10-15 min. do napęcznienia. Po tym czasie zalać ją wrzątkiem i dokładnie wymieszać. Miksować mus truskawkowy mikserem na niskich obrotach, stopniowo dolewając rozpuszczoną żelatynę. Tężejący mus wylać na stężoną masę serową, przykryć folią i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na całą noc).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)