Słodkie letnie dni pachną słońcem i owocami, które możemy wykorzystywać na rozmaite sposoby. Dziś pomysł na delikatny krem z aromatem amaretto i frużeliną z malin oraz jeżyn. Idealny deser w środku wakacji!
Składniki (3-4 porcje)
Frużelina *
- po 150 g malin i jeżyn
- 2 łyżki cukru
- 1/4 szklanki zimnej wody
- łyżka mąki ziemniaczanej
Do dwóch oddzielnych garnuszków wrzucić owoce: do jednego maliny, a do drugiego jeżyny. Zasypać cukrem (dodać do każdego garnuszka do 1 łyżce cukru), przykryć pokrywkami i gotować na wolnym ogniu kilka minut, aż owoce puszczą sok. Można je podlać odrobiną wody. Mąkę rozmieszać w wodzie. Na gotujące się owoce w soku wlać wodę z mąką (połowa do jednego garnka, połowa do drugiego) i gotować jeszcze chwilę, mieszając. Ostudzić.
Krem
- 100 g śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki amaretto
Śmietanę ubić, aż zgęstnieje, dodać cukier puder i mascarpone i ubić do sztywności. Dodać amaretto i chwilę zmiksować raz jeszcze.
Na dno szklanek/pucharków wyłożyć frużelinę malinową, następnie krem i frużelina jeżynowa. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem można udekorować owocami.
Coś wspaniałego! :)
OdpowiedzUsuń