Pyszna, tradycyjna pavlova ze słodkimi truskawkami i kremem śmietanowym, podana w postaci tortu bezowego. Wygląda pięknie w całości, ale niestety wymaga szybkiego podania i na talerzu nie prezentuje się już tak elegancko (jak to beza...;)). Za to w smaku jest nieziemska i rozpływa się w ustach. Wersja z truskawkami jest najbardziej znaną opcją, można oczywiście użyć dowolnych owoców.
Składniki
Beza
potrzebujemy 2 takich blatów bezowych - poniżej proporcje na 1
- 130 ml białek (3 białka z jajek o rozmiarze L)
- 190 g drobnego cukru
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego
Piekarnik nagrzać do 120 st. C (bez termoobiegu). Przygotować blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i narysować na nim okrąg o średnicy 20 cm.
Do misy miksera wlać białka i ubić na pianę, niekoniecznie idealnie sztywną. Stopniowo dodawać cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji cukru. Nie zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Ubijać jeszcze przez około 3 minuty, aby piana się ustabilizowała. Nie ma możliwości przebicia piany z białek, więc możemy to robić długo. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijać jeszcze przez minutę.
Pianę wyłożyć dużymi łyżkami na narysowany okrąg na papierze. Delikatnie rozsmarować i "podnieść" szpatułką boki. Nie formować bezy zbyt długo, najlepiej zrobić to kilkoma sprawnymi ruchami. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 120 stopniach C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec (suszyć) bezę przez minimum 3 godziny. Po tym czasie beza będzie chrupiąca z zewnątrz, na spodzie i po bokach. W samym środku pozostanie lekko wilgotna, piankowa. Bezę można upiec 1-2 dni wcześniej. Niska temperatura pieczenia zapewni suchą bezę i zachowa jej jasny kolor.
Truskawki
- 12 dużych truskawek
- łyżka cukru
Truskawki umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki (najlepiej na 8 części). Włożyć do miski, posypać cukrem, wymieszać i odstawić na 15 min., aż puszczą sok.
Krem śmietanowy
- 500 ml śmietanki 36% (schłodzonej)
- 1 łyżka cukru pudru
Śmietankę ubić z cukrem na sztywną masę.
Przygotowanie końcowe:
Na paterze ułożyć 1 blat bezowy, posmarować połową masy śmietanowej, a na niej ułożyć połowę przygotowanych truskawek (można wraz z sokiem, który "puściły" ;)). Następnie ułożyć drugi blat bezowy i ponownie posmarować kremem śmietanowym i ułożyć truskawki. Podawać od razu. Smacznego!
Smakowicie wygląda ten torcik :D
OdpowiedzUsuń