piątek, 25 sierpnia 2017

Cupcakes cytrynowe z dwukolorowym kremem i czerwonymi owocami




Piękne, letnie, kolorowe cupcakes cytrynowe ze śmietankowym, różowym kremem. Udekorowane sezonowymi, intensywnie czerwonymi owocami. Świetnie wyglądają zarówno na zdjęciach, jak i w rzeczywistości, a smakują równie wybornie - cytrynowe ucierane ciasto, puszysta kremowa chmurka oraz słodko-kwaśne owoce. Idealne na przyjęcie urodzinowe, baby shower czy imprezę ze znajomymi.

Składniki
Babeczki
wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej
  • 125 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 2 wyszorowanych cytryn
  • 2 łyżki (30 ml) soku z cytryny
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę z cukrem. Dodać jajka, po jednym, cały czas miksując. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem i solą. Stopniowo dodawać do masy maślanej, cały czas ucierając. Na koniec dodać skórkę i sok z cytryny i wszystko dobrze zmiksować przez kilka minut. Przełożyć do foremek lub papilotek. Piec 25 min. do zrumienienia.Wystudzić i udekorować kremem oraz owocami.

Krem
  • 250 g schłodzonej śmietanki 36%
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • różowy barwnik spożywczy
  • czerwone owoce - u mnie maliny, truskawki i czerwone porzeczki
Śmietankę, serek i cukier puder umieścić w misie miksera i wszystko ubić na sztywną masę. Połowę masy odłożyć do innego naczynia, do reszty dodać barwnik i zmiksować. Przełożyć do 2 woreczków z tylkami okrągłymi lub szpryc i dekorować w dowolny sposób. Ja użyłam specjalnego adapteru do robienia dwukolorowego kremu. Udekorować owocami. Przechowywać w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)