Piękne, letnie, kolorowe cupcakes cytrynowe ze śmietankowym, różowym kremem. Udekorowane sezonowymi, intensywnie czerwonymi owocami. Świetnie wyglądają zarówno na zdjęciach, jak i w rzeczywistości, a smakują równie wybornie - cytrynowe ucierane ciasto, puszysta kremowa chmurka oraz słodko-kwaśne owoce. Idealne na przyjęcie urodzinowe, baby shower czy imprezę ze znajomymi.
Składniki
Babeczki
wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej
- 125 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- skórka otarta z 2 wyszorowanych cytryn
- 2 łyżki (30 ml) soku z cytryny
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę z cukrem. Dodać jajka, po jednym, cały czas miksując. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem i solą. Stopniowo dodawać do masy maślanej, cały czas ucierając. Na koniec dodać skórkę i sok z cytryny i wszystko dobrze zmiksować przez kilka minut. Przełożyć do foremek lub papilotek. Piec 25 min. do zrumienienia.Wystudzić i udekorować kremem oraz owocami.
Krem
- 250 g schłodzonej śmietanki 36%
- 250 g schłodzonego serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- różowy barwnik spożywczy
- czerwone owoce - u mnie maliny, truskawki i czerwone porzeczki
Śmietankę, serek i cukier puder umieścić w misie miksera i wszystko ubić na sztywną masę. Połowę masy odłożyć do innego naczynia, do reszty dodać barwnik i zmiksować. Przełożyć do 2 woreczków z tylkami okrągłymi lub szpryc i dekorować w dowolny sposób. Ja użyłam specjalnego adapteru do robienia dwukolorowego kremu. Udekorować owocami. Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)