sobota, 10 października 2020

Pomarańczowe cantuccini z orzechami włoskimi



W klasycznej wersji cantuccini są z migdałami, o cytrynowym lub pomarańczowym aromacie. Na takie tradycyjne przepis możecie znaleźć tutaj (klik). Dziś trochę naginam klasykę, bo moje ciasteczka przygotowałam wprawdzie o smaku pomarańczy, jednak zamiast migdałów użyłam orzechów włoskich, które bardzo lubię w ciastkach - pieczenie wydobywa z nich chrupkość i świetny smak. Co warto jeszcze powiedzieć - w tej wersji nie ma ani grama tłuszczu. Polecam!


Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki orzechów włoskich
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy
Mąkę, cukier, proszek i skórkę z pomarańczy wymieszać w jednej misce. W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać ekstrakt i wymieszać.. Dodać do suchych składników i całość dokładnie wymieszać. Podzielić ciasto na 2 części i każdą przełożyć do foremki (używałam jednorazowych aluminiowych). Piec ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Następnie wyjąć z foremek, przestudzić na siateczce ok. 5 min., pokroić na lekko skośne kromki grubości ok. 1,5 cm. Kromki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec kolejne 10 min., w połowie pieczenia przekładając kromeczki na drugą stronę.




źródło: klik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)