piątek, 24 września 2010

Ciastka Digestive (II)


Postanowiłam, że postaram się wypróbować jak najwięcej przepisów na Digestive. ;) To wszystko dlatego, że te ciastka bardzo mi smakują, poza tym - robi się je szybko i są doskonałym spodem do serników. Zgodnie orzekliśmy, że te smakują bardzo podobnie, choć nie identycznie jak oryginał.
Przepis (drugi, pierwszy przetestowany i opisany tutaj) z forum CinCin.


Składniki
  • 125 g mąki pełnoziarnistej (użyłam orkiszowej typ 2000)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 4 łyżki mleka
  • 85 g masła
  • 125 g płatków owsianych (ja dodałam 'klasyczne')
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki cukru Muscovado (można zastąpić białym cukrem)
  • 2 łyżki cukru białego
Mąkę, sól, płatki, cukier i sodę wymieszać w naczyniu. Dodać masło, mleko, wyrobić ciasto. Wałkować na jak najcieniej, szklanką wycinać ciastka. Nakłuć wykałaczką lub widelcem. Piec 15-17 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

18 komentarzy:

  1. Mniam! Digestive, to ja lubię bardzo, bardzo. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. rzeczywiście idealnie nadają się jako spód do sernika
    pyszne muszą być takie domowe

    OdpowiedzUsuń
  3. Baaardzo lubię te ciastka, nie tylko jako spód sernika, same w sobie są również bardzo pyszne:)
    Świetnie Ci wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis w sam raz dla mnie!
    A jak te ciastka się przechowują? Można je schować do blaszanego pudełka i liczyć że tydzień poleżą? Jak nikt ich wcześniej nie znajdzie oczywiście :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale świetnie wyglądają. nic tylko chrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam digesty, ale nigdy ich nie robiłam sama. Odpisze sobie przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam digestive :)) Staram się mieć zawsze w pudełeczku w szafce, aby mieć na przegryzkę ;) Śliczne Ci wyszły, pełna profeska :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Tylko spróbuj - spokojnie można je przechowywać w blaszanym pudełku, u mnie leżały nawet dłużej niż tydzień :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. oryginał jadłam tylko raz, w sumie to mnie nie zachwycają (; chyba że na jakieś nie najlepsze trafiłam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Cały problem z ciastkami Digestive leży u mnie w tym, że zanim odłożę prawidłową ilość do spodu ciasta to połowę zjem - niestety są zbyt dobre...
    ...muszę zrobić te i spróbować domowych :D

    OdpowiedzUsuń
  12. digestive... zastanawiałam się ostatnio, co powoduje, że sa takie pyszne... xd

    OdpowiedzUsuń
  13. piekne ciasteczka zrobilas:) chetnie bym je sobie pochrupala:)

    OdpowiedzUsuń
  14. ja już jakis czas przygotowuje sie do ich upieczenia ale wciaz nie moge się zebrac ;/ Twoje wyglądają znakomicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo podoba mi się przepis. Zwłascza że ciastka wyglądają na dość pożywne i zdrowe:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Digestive - kocham, uwielbiam! Najlepiej takie z polewą z gorzkiej czekolady, chociaż takie klasyczne też są pyszne. A te wyglądają wyjątkowow smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepis zapisany, ciastka wyglądają bardzo apetycznie i są w nich moje ulubione płatki owsiane :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)