wtorek, 21 września 2010

Madeira Cake




Ta babka Nigelli interesowała mnie już od dawna... Chyba dlatego, że przeczytałam o niej kilka mało pozytywnych komentarzy - że za sucha, że zbyt maślana, że za cytrynowa... Nam bardzo smakuje! - a może to dlatego, że po prostu wszyscy u mnie lubią babki?


Składniki
  • 240 g miękkiego masła
  • 170 g cukru + 3-4 łyżki do posypania
  • 300 g mąki pszennej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • 3 duże jajka
Masło ubić z cukrem na puszystą, białą masę, wbijać jajka -po jednym, zmiksować. Dodać skórkę z cytryny, sól, mąkę wymieszaną z proszkiem. Wszystko wymieszać przy pomocy miksera na gładką masę. Na końcu dodać sok z cytryny i jeszcze raz wymieszać. Przełożyć ciasto do keksówki, wygładzić powierzchnię i posypać dodatkowym cukrem. Piec w 170 st. C (ja piekłam w 180, bo niestety mam słaby prąd w domu) przez około 1 godzinę.

12 komentarzy:

  1. Sama już jakiś czas temu przymierzałam się do niej, ale zawsze coś stawało na drodze. Jedno jest pewne - wygląda świetnie!

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. na Twoich zdjęciach wcale nie wygląda na "za suchą" ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowicie wygląda. I wlasnie, wcale nie na suchą, wrecz przeciwnie - pulchniutko i lekko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jeśli nie jest sucha to zjem (: o cytrynę już się nie martwię bo się polubiłam z nią (;

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie też babki sa popularne więc chętnie spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam ją już kiedyś i niestety dla mnie była zbyt sucha. Nie znaczy to jednak, że mi nie smakowała :) Fajna jest ta posypka z cukru...dodaję fajnego smaczku ;) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ładnie wygląda :))
    Ja też ją robiłam i dla mnie jednak była za sucha, ale wiesz, co kto lubi;) Ja mam fioła na punkcie wilgotnych ciach;)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda na smakowita. taka wilgotna i pulchna ;]

    OdpowiedzUsuń
  9. No mi też na suchą nie wygląda. Za to tak pysznie wilgotno mmmmm Dawaj mi tu kawałek do herbatki :D

    OdpowiedzUsuń
  10. to że jest zbyt maślana i zbyt cytrynowa działa wg mnie jedynie na jej korzyść :) pięknie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj kusisz kusisz i jeszcze raz kusisz ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)