poniedziałek, 20 września 2010

Cynamonowe crumble z bezą i jeżynami



To crumble robiłam jeszcze pod koniec sierpnia, znalazłam przepis u Kasi i nie mogłam sobie odpuścić - bo bardzo mi się spodobał pomysł z bezą. Zrobiłam też kruszonkę wg jej przepisu, ale nam nie zasmakowała - ogólnie moja rodzina jest antydietowa. ;) Także w przepisie niżej podaję już moją ulubioną, owsianą kruszonkę. I jeszcze jedna uwaga: z tego przepisu wychodzi jej dużo, więc jeśli nie lubicie (można nie lubić kruszonki? ;)) to polecam zmniejszyć jej ilość.


Składniki
(foremka 26cm x 20cm x 5cm)
  • 650 g jeżyn
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 110 g płatków owsianych (błyskawicznych)
  • 40 g mąki krupczatki
  • 80 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
Jeżyny umyć, odszypułkować, przełożyć do naczynia żaroodpornego. 3 białka ubić z 3 łyżkami cukru i solą. Pianę przełożyć na owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 5 min. Z płatków, krupczatki, masła, cukru pudru i cynamonu zagnieść kruszonkę. Posypać nią bezę, zapiekać kolejne 30 min.

18 komentarzy:

  1. Pysznie wyglada, uwielbiam cruble a w szczegolnosci z lodami ;)
    Z jezanimi jeszcze nie robilam, ale towje wyglada wspaniale. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cynamon, kruszonka, jeżyny... pyszota! i jezcze jako crumble, czyli na ciepło to już w ogóle rozpusta!

    OdpowiedzUsuń
  3. podobno można kruszonki nie lubić (; chociaż ja uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dużo kruszonki? To idealnie! Kocham, uwielbiam i ubóstwiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. jak dużo przepisów na crumble teraz się pojawiło :) aż nie wiem za które się zabrać bo wszystkie są wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie wygląda, pyszności zrobiłas!:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Urocze i pyszne!
    Tak bym zjadła coś słodkiego...

    OdpowiedzUsuń
  8. cudownie to wszystko się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bosko i przypomniało mi się że jeszcze w tym roku nie jadłam jeżyn. Co do kruszonki, to ja najchętniej dodawałabym ją do wszystkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wyglada niesamowicie apetycznie) z jezynami... mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. crumble... o, rany! jakie apetyczne. z jeżynami! nie jadłam jeszcze takich, ale wyglądają nieziemsko ;]

    OdpowiedzUsuń
  12. No jeżyn bym zjadła ! Zaserwowałaś mi smaka na nie. Nie jadłam ich z wieki już.
    Piękności Ci wyszło to crumble :DDDD

    OdpowiedzUsuń
  13. chyba nie da się jej nie lubic.. :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. gdybym nie dieta, też bym dodała normalną kruszonkę :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)