poniedziałek, 8 listopada 2010

Chocolate Chip Muffins



 
Prawdziwie amerykańskie muffiny. Duże, puszyste, z dużą ilością słodkiej, rozpływającej się w ustach czekolady. Ponownie zawitały w mojej kuchni, tym razem z podwójnej porcji, aby każdy łakomczuch mógł najeść się do woli.
Przepis zmodyfikowałam, bazowa receptura pochodzi z "Easy Muffins".


Składniki (8 dużych sztuk)
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 90 g cukru
  • małe jajko, roztrzepane
  • 100 ml mleka
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • 2 łyżki śmietany
  • 150 g mąki
  • szczypta soli
Suche składniki wymieszać w jednym naczyniu, mokre w drugim. Czekoladę pokroić na kawałki. Zawartość obu naczyń wymieszać szybko i niedokładnie, dodać czekoladę. Ciasto przełożyć do foremek, piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 20 min.

10 komentarzy:

  1. oj, ja bym żałowała, że nie spróbowałam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie spróbować takich cudeniek?! Ja bym nawet w czasie przejedzenia znalazła na nie miejsce. ;))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne są te muffiny! Chętnie bym sobie zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię muffinkowe słodkości.

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie te muffinki! :)
    a papilotki sa super!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. jedna z lepszych muffinowych kombinacji :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały przepis na muffinki, bardzo smakowicie wyglądają ...

    OdpowiedzUsuń
  8. mam pytanie odnośnie tych muffinek - do jakiej wysokości wypełnić foremki, aby uzyskać takie piękne babeczki jak na zdjęciach?:) wyglądają rewelacyjnie :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdzieś tak do 4/5 wysokości, nie pod sam czubek papilotki, ale więcej niż standardowe 3/4. Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)