środa, 17 sierpnia 2011

Dip tandoori


Dzisiaj trochę nie-słodko. Dip! Pozmieniałam w tym przepisie trochę przypraw, ze względu na braki niektórych w domu, więc nie wiem, czy wciąż powinien się nazywać tak, jak się nazywa... W każdym razie główna myśl cytryna-imbir-czosnek została zachowana i przyznaję, że to bardzo fajne połączenie! Dip taki możemy wykorzystać do tortilli, mięsa z kurczaka czy jako dodatek do nachos. Przepis z książki kulinarnej kota Garfielda. ;)


Składniki (na szklankę dipu)
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki majonezu
  • łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • centymetr świeżego imbiru, drobno posiekanego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • pieprz, mielona papryka (słodka lub ostra, do wyboru)
Wszystkie składniki wymieszać w miseczce, przykryć folią aluminiową i wstawić na 1-2 godziny do lodówki, aby składniki się 'przegryzły'.


5 komentarzy:

  1. mój tata robił taki odkąd pamiętam, dodawaliśmy go prawie do wszystkiego ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze o takim połączeniu nie słyszałąm, ale chętnie wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być smaczny, bardzo lubię szykować dipy na przyjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie dipy powiększają moją ochotę na tortillę. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)