niedziela, 11 września 2011

Lody z dulce de leche


Domowe lody są pyszne. Bez względu na to, czy są waniliowe, owocowe, czekoladowe, bakaliowe, czy jakiekolwiek inne... Bez względu na sposób przygotowania... Wiadomo, że im tłustsze, tym bardziej kremowe, ale czy mocno zmrożone lody owocowe nie mogą być dobre? Oczywiście, że mogą! :)
Poniższe lody są w stylu mojego brata. Plasują się u niego na drugim miejscu, zaraz po krówkowych. Polecam obie wersje.
PS Ostatnio mam mało czasu na odwiedzanie Waszych blogów... Mam nadzieję, że niedługo znajdę wolną chwilę i nadrobię wszystkie zaległości.


Składniki
  • 320 g masy krówkowej
  • 400 ml mleka
  • 250 ml kremówki
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
Mleko podgrzać na małym ogniu z masą krówkową, mieszając trzepaczką. Nie gotować, dulce de leche ma się tylko rozpuścić. Ostudzić. Dodać kremówkę i ekstrakt, wymieszać. Schłodzić do temperatury lodówkowej. Przelać do pojemnika, zamrozić. Co jakiś czas wyciągać z zamrażalki i miksować - zapobiegnie to tworzeniu się kryształków lodu.

17 komentarzy:

  1. podejrzewam, że bym dogadała się z Twoim bratem w sprawie...lodów (ale brzmi ;) ) lubimy te same smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurcze, takie proste, a zdrowe i domowe lody nam wyjdą! Fajnie wyglądają w tym pucharku:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach,te domowe lody;)muszę w końcu je zrobić,zanim jeszcze jest ciepło.../idealnie kremowe;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aga, ja też je lubię :))
    Gosiu, prawda że łatwe?
    Monisiu, zrób koniecznie. Chociaż w zimie też idealnie smakują :))
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają niesamowicie efektownie. :) Przypuszczam, że są przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio wszystko widzę, że robi się z dulce de leche. Tylko ja wolę polską nazwę kajmak. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Shaday, już ich nie ma ;)
    Pluskotko, a ja właśnie odwrotnie. Wolę dulce de leche :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Fnatastyczny sposób na przedłużenie lata! Na pewno są fantastyczne...

    OdpowiedzUsuń
  9. O tak,domowe lody są pyszne bez względu na smak.
    Z dulce de leche uwielbiam.Dodaję jeszcze sól morską.
    Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj a też kocham domowe lody:) a za takie z dulche de leche to pewne dałabym się pokroic:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. O już widzę, że te lody by u mnie w domu zrobiły furrorę :))))

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie wyglądają te Twoje lody.
    Ja niestety mam problem z lodami - robiłam chyba ze dwa lub trzy razy i za każdym razem, pomimo wielokrotnego miksowania, zawsze tworzą się kryształki. Zawsze. Masz jakiś pomysł, dlaczego tak się dzieje? Może z przepisem było coś nie tak?

    OdpowiedzUsuń
  13. Domowe lody zawsze, prędzej czy później zamarzną. Jednak można to spowolnić - im tłustsze lody i im więcej żółtek w sobie mają - tym bardziej są kremowe. Spotykałam przepisy na lody, gdzie było aż 10 żółtek, w stosunkowo niewielkiej porcji ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Całe lato zbieram się żeby zrobić moje pierwsze lody... Twoje brzmią zachęcająco, więc może to one będą tymi pierwszymi? ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Aneto, polecam Ci domowe lody, są pyszne w każdej wersji :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)