środa, 23 czerwca 2010

Lody krówkowe


Dni mi płyną przy dźwiękach muzyki lat '70 i '80 (częściowo też '90), głównie przy Queen, Abbie i Pink Floyd. Poza tym leżę z kotami w wyrku (moim oczywiście; tak się wycwaniły, że wyekspediować ich się nie da, a zajmują mi połowę mojego własnego łóżka ;D) i zastanawiam się, co chcę robić w przyszłości. No i czekam na wyniki rekrutacji... Ostatni czynnik wpływa na moje poczynania w kuchni, on mnie motywuje (słodyczami poprawiam sobie humor ;)).

Lody krówkowe. Chyba 3 w moim życiu, tym samym 2 udane. Puszyste, kremowe, lekko słodkie.
Mój smak.


Składniki (ok. 850 g)
  • 210 g kruchych krówek
  • 3 łyżki jasnego brązowego cukru
  • 360 g mleka
  • 270 g śmietany kremówki
  • 4 żółtka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krówki pokruszyć na jak najdrobniejsze kawałeczki. Mleko wlać do garnuszka z grubym dnem, dosypać cukier i krówki, gotować do rozpuszczenia. Żółtka ubić mikserem, wmieszać do masy, chwilę pogotować, do lekkiego zgęstnienia**. Masę odstawić do wystygnięcia. Dolać olejek i kremówkę, wymieszać. Schłodzić do temperatury lodówkowej. Przelać do pojemnika i zamrozić, co jakiś czas wyciągać lody z zamrażarki i miksować, żeby zapobiec powstawaniu kryształków lodu.
Albo wariant drugi: po schłodzeniu, przelać do maszyny do lodów i postępować wg instrukcji :).


** masa nie będzie bardzo gęsta
*** masa przed zamrożeniem może wydawać się słodka. Jednak później, po zamrożeniu jest ok.
**** trochę źle rozbełtałam jajka (nie ubiłam ich) i mi zostały takie włókna update: tym razem wszystko poszło pomyślnie + nowe zdjęcia :)


14 komentarzy:

  1. lody z krówkami.. jej.. one musiały cudnie smakowac!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja lubie te smaki: krówki, toffie... mm rozmarzyłam sie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Słowo krówki mnie zaczarowało;) Takie lody muszą być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyobrażam sobie jak pyszne są te lody!:))

    OdpowiedzUsuń
  5. na pewno by mi smakowaly, bo uwielbiam krowki!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe!
    Uwielbiam krówki, lody są więc bez wątpienia moim smakiem.

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Krówkowe to biorę w ciemno. Uwielbiam obok kawowych i chałwowych.

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakują bosko, robię podobne...pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. to również i mój smak :)

    OdpowiedzUsuń
  10. krówkowe... muszą być rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam Queen :)
    i lody krowkowe napewno tez by mi przypadly do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. zapisuję do zrobienia, uwielbiam krówki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Na pewno pyszne- tyle masy kremowej -

    OdpowiedzUsuń
  14. Lody w zależności od nastroju można smakować nawet zimą - Szczególnie gdy są urzekające - a na pewno są - akurat te krówkowe -

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...