piątek, 11 listopada 2011

Bułeczki kokosowe


No tak, jestem monotematyczna. Przeglądałam bloga Arabeski i znalazłam przepis na te bułeczki. Pomyślałam, że fajnie będzie je zrobić i pokazać, bo są naprawdę świetne. Przejrzałam kilka innych blogów i wszędzie znalazłam podobne przepisy. Ale to nic. Nie mogłam się powstrzymać i cały czas o nich marzyłam ;). Okazały się strzałem w dziesiątkę. Ciasto idealnie się wyrabia, bardzo dobrze się z nim pracuje, formowanie bułeczek nie jest więc problemem, a przyjemnością. W smaku też są genialne, choć tak naprawdę wcale nie mocno kokosowe. Polecam bardzo!


Składniki (16 bułeczek)
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
  • 450 g mąki pszennej  
  • 25 g wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g drobnego cukru
  • 40 g masła
  • 1 łyżeczka drożdży instant

Dodatkowo
  • 50 g masła, stopionego
  • ok. 30 g cukru do posypania (najlepiej trzcinowego, ja dałam więcej)
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Wyrobione w maszynie do chleba ciasto* podzielić na 16 małych kulek. Z każdej z nich uformować cienki wałek, następnie zwinąć w spiralkę lub ślimaka. Ułożyć na blasze, delikatnie posmarować stopionym masłem. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1/2 godziny. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st.C (jeśli używamy termoobiegu, to 180 st.C) Posmarować bułeczki pozostałym masłem, posypać cukrem. Piec ok. 10-12 minut.


* ja również (tak jak Arabeska) zagniotłam ciasto ręcznie


19 komentarzy:

  1. Wyglądają po prostu idealnie. Już sobie wyobrażam ten smak :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają obiecująco.
    Dla mnie do kakao na śniadanie pasują idealnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią spróbowałabym, jak to kokosowe cudo smakuje. :) Prezentuje się naprawdę dobrze.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ piękności, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam wszystko co jest z kokosem, a bułeczki na pewno smakują wyśmienicie

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne bułeczki na sniadanko:)
    Bardzo mi sie podobają , a kokos to ja uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam je i wiem, że są przepyszne!Twoje pięknie wyglądają i mocno kuszą:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubie takie "posluszne" ciasto drozdzowe. Z doswiadczenia wiem, ze roznie z nim bywa, dlatego ten przepis zapisze i niecnie wykorzytam juz niebawem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne bułeczki, mają śliczne kształty!

    OdpowiedzUsuń
  10. muszą byc pyszne :D
    coś kokosowo u Ciebie ostatnio ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeju, te zdjęcia sprawiają że chce się iść do kuchni i je piec!a ja dziś już taka zmęczona jestem!

    OdpowiedzUsuń
  12. sliczne!



    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Cieszę się, że tak się podobają. A przepis naprawdę polecam, bo jest doskonały. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja też je tam widziałam:) wyglądają cudnie, też muszę się w końcu za nie zabrać!;))

    OdpowiedzUsuń
  15. teraz a ciągle o nich myślę .... cudne bułeczki:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. wyglądają pięknie i smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Robisz prześliczne zdjęcia, a bułeczki palce lizać, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Dziękuję :) pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)