wtorek, 10 stycznia 2012

Keks beztłuszczowy

 

"Odgrzebywania" postów ciąg dalszy. Kompletnie zapomniałam o tym cieście, a przecież było tak pyszne! Pełne bakalii, wilgotne i bez tłuszczu - więc można sobie pozwolić na większy kawałek ;). Od tego roku jestem fanką wszelkich ciast z bakaliami, nie mogę się wręcz doczekać jakiejś okazji, aby wypróbować kolejny przepis. Ten znalazłam u Asi. Cytuję.


Składniki
  • szklanka gęstej, kwaśnej śmietany (18%)
  • szklanka cukru pudru
  • 2 czubate szklanki mąki tortowej
  • kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • czubata szklanka posiekanych bakalii
Ubić jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując dodawać śmietanę a następnie przesiane mąki i proszek dopieczenia. Wyrobić gładkie ciasto. Na koniec wsypać ulubione bakalie i dokładnie wymieszać. Formę keksową o długości 26 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć gotowe ciasto i wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez 45 – 50 minut w zależności o wysokości ciasta. Ciasto powinno być ładnie przyrumienione po bokach. Chwilę przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Oprószyć cukrem pudrem. Ciasto zawinięte w folię aluminiową zachowuje świeżość 3 dni.

15 komentarzy:

  1. Piekny keks. Cale wieki juz nie jadlam tego ciasta. Czas najwyzszy upiec :))

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja od dawna uwielbiam ciasta z bakaliami:) szczególnie wielbię żurawinę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam keksy, to jedne z moich najbardziej ukochanych ciast ....Twój wyszedł pięknie, mam na niego wielką ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda tak, że od razu (mimo, iż jestem na diecie)rzuciłabym się na nie - prosto i pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie Ci wyszło! Bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu! Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda świetnie. Zjadłabym takiego teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. smakowicie wygląda

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale bym takiego zjadła! ;O

    OdpowiedzUsuń
  9. pysznie wygląda, a do tego bez tłuszczu? idealnie dla mnie! ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. Też uwielbiam ciasta z bakaliami. To jest na pewno przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny! Wygląda tak delikatnie. Mam ochotę go upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ale fantastyczne ciacho i juz siegam po kilka kawaleczkow:)

    OdpowiedzUsuń
  13. A czy ciasto nie jest suche z powodu braku tłuszczu?

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepraszam, mam małe zamieszanie w domu i od razu nie mogłam opublikować komentarzy ;)
    Dzięki Wam dziewczyny! :*
    Helen - nie jest suche - śmietana nadaje wilgotności, no i trochę tłuszczu też w niej jest. Oczywiście "beztłuszczowy" to skrót myślowy - keks nie ma w sobie masła ani margaryny, o to chodzi.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. http://dobrowdomu.blox.pl/html17 stycznia 2012 17:14

    A ja wlasnie myslalam o keksie :) zaopatrze sie w bakalie i
    pieke :)

    http://dobrowdomu.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)