"Odgrzebywania" postów ciąg dalszy. Kompletnie zapomniałam o tym cieście, a przecież było tak pyszne! Pełne bakalii, wilgotne i bez tłuszczu - więc można sobie pozwolić na większy kawałek ;). Od tego roku jestem fanką wszelkich ciast z bakaliami, nie mogę się wręcz doczekać jakiejś okazji, aby wypróbować kolejny przepis. Ten znalazłam u Asi. Cytuję.
Składniki
- szklanka gęstej, kwaśnej śmietany (18%)
- szklanka cukru pudru
- 2 czubate szklanki mąki tortowej
- kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- czubata szklanka posiekanych bakalii
Ubić jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując dodawać śmietanę a następnie przesiane mąki i proszek dopieczenia. Wyrobić gładkie ciasto. Na koniec wsypać ulubione bakalie i dokładnie wymieszać. Formę keksową o długości 26 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć gotowe ciasto i wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez 45 – 50 minut w zależności o wysokości ciasta. Ciasto powinno być ładnie przyrumienione po bokach. Chwilę przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Oprószyć cukrem pudrem. Ciasto zawinięte w folię aluminiową zachowuje świeżość 3 dni.
Piekny keks. Cale wieki juz nie jadlam tego ciasta. Czas najwyzszy upiec :))
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
ja od dawna uwielbiam ciasta z bakaliami:) szczególnie wielbię żurawinę!
OdpowiedzUsuńUwielbiam keksy, to jedne z moich najbardziej ukochanych ciast ....Twój wyszedł pięknie, mam na niego wielką ochotę:)
OdpowiedzUsuńwygląda tak, że od razu (mimo, iż jestem na diecie)rzuciłabym się na nie - prosto i pysznie!
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszło! Bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu! Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!:)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie. Zjadłabym takiego teraz :)
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Ale bym takiego zjadła! ;O
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda, a do tego bez tłuszczu? idealnie dla mnie! ;D
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam ciasta z bakaliami. To jest na pewno przepyszne:)
OdpowiedzUsuńŚwietny! Wygląda tak delikatnie. Mam ochotę go upiec :)
OdpowiedzUsuńale fantastyczne ciacho i juz siegam po kilka kawaleczkow:)
OdpowiedzUsuńA czy ciasto nie jest suche z powodu braku tłuszczu?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, mam małe zamieszanie w domu i od razu nie mogłam opublikować komentarzy ;)
OdpowiedzUsuńDzięki Wam dziewczyny! :*
Helen - nie jest suche - śmietana nadaje wilgotności, no i trochę tłuszczu też w niej jest. Oczywiście "beztłuszczowy" to skrót myślowy - keks nie ma w sobie masła ani margaryny, o to chodzi.
Pozdrawiam!
A ja wlasnie myslalam o keksie :) zaopatrze sie w bakalie i
OdpowiedzUsuńpieke :)
http://dobrowdomu.blox.pl/html