wtorek, 26 czerwca 2012

A dla Tatusia był...


... szwedzki letni tort, autorstwa Nigelli (przepis rzecz jasna, wykonanie moje). Jedno z lepszych ciast, jakie jadłam ostatnio! Jest w nim wszystko, co lubię - biszkopt (mój wyszedł bardzo wilgotny, nie wiem, czego to zasługa, ale cieszę się z efektu), krem na bazie domowego budyniu, zero masła i bita śmietana. Wszystko, co najlepsze w lecie. Tacie też smakował, i mamie, i babci (co nie zmienia faktu, że i tak to ja pożarłam ostatnio zdecydowanie za dużo słodkości i mam teraz 'ciągoty' do wszystkiego, co ostrrrrrrrrre). Polecam, póki jeszcze są truskawki :-)


Składniki
Krem
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki miałkiego cukru
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej albo ziemniaczanej
  • 250 ml tłustego mleka (minimum 2%)
  • 1/2 laski wanilii albo 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Jeśli używamy laski wanilii, podgrzać wszystkie składniki w garnku na średnim ogniu, mieszając non stop, aż krem zacznie gęstnieć. Nie zagotować! Jeśli używamy ekstraktu waniliowego, nie dodawać go od razu, a z resztą składników postępować jak wyżej. Kiedy krem zacznie gęstnieć, zdjąć garnek z ognia. Usunąć laskę wanilii. Przełożyć krem do zimnej miski, wmieszać ekstrakt waniliowy (jeśli go używamy) i mieszać, aż nieco przestygnie, a następnie przykryć miskę plastikową folią, żeby dotykała kremu - dzięki temu na stygnącym kremie nie zrobi się twarda skórka.


Biszkopt
  • 3 duże jajka
  • 200 g miałkiego cukru
  • 90 ml świeżo zagotowanego wrzątku
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g mąki pszennej
  • masło do natłuszczenia formy
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C, wyłożyć dno foremki  (o śr. 23 cm) papierem do pieczenia i natłuścić masłem ścianki. Utrzeć jajka z cukrem, aż masa będzie jasna, puszysta i ponad dwukrotnie zwiększy objętość, a następnie dolać wrzątek, stale, ale nieco delikatnie mieszając. W oddzielnej misce zmieszać proszek do pieczenia z mąką i wsypywać stopniowo do jajecznej mieszaniny, dbając, aby nie zrobiły się grudki. Przelać ciasto do przygotowanej foremki i piec w rozgrzanym piekarniku ok. 30 min, aż będzie złociste i dobrze wyrośnięte, a zaostrzony patyczek wbity w środek pozostanie czysty po wyjęciu. Studzić na kratce.

Dodatkowo
  • 750 g truskawek
  • 2-3 łyżeczki miałkiego cukru
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Odłożyć na bok 250 g truskawek i przygotować pozostałe 500 g. Usunąć szypułki, przekroić mniejsze owoce na połówki, a większe na ćwiartki i wrzucić do miski. Przesypać je cukrem, aż owoce zaczną się błyszczeć. Odstawić na 15 minut. Ubić śmietanę, jedną trzecią dodać do całkowicie ostudzonego kremu.
Ciasto przekroić na 3 części. Ułożyć jedną warstwę ciasta na talerzu albo paterze, pokryć je połową kremu ze śmietaną, a na wierzchu nałożyć połowę truskawek z cukrem, raczej na obrzeżu niż pośrodku placka. Następnie przykryć owoce drugą warstwą ciasta i powtórzyć powyższe czynności z resztą kremu i pokrojonych truskawek. Przykryć wszystko trzecią warstwą ciasta, nałożyć na nie bitą śmietanę i odłożone 250 g truskawek.
Schłodzić w lodówce. Smacznego! :-) 

30 komentarzy:

  1. Jajć. Ale urocza patera. *.*
    Tort wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny :) Ale macie jeszcze ładne truskawki, u mnie już ciężko dostać takie duże i pełne.

    OdpowiedzUsuń
  3. oj to tatuś musiał się na prawde bardzo ucieszyć ;)
    tort wygląda znakomicie ;D

    www.prettystrawberries.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. drugie zdjęcie mnie oczarowało !

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja jak tylko kupiłam "Kuchnię" miałam ochotę zrobić to ciasto. U mnie coraz ciężej dostać ładne truskawki, ale może jeszcze zdążę w tym roku? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oby! Jest obłędny :D
      PS Nawet nie wiedziałam, że przepis był w 'Kuchni' :D

      Usuń
  6. Tort na pewno był cudowny. Biszkopt z budyniem i truskawkami..*.* Cudowne połączenie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. łał, biszkopt wygląda przepuszyście ! Jak wrażenia smakowe??? :*

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda bardzo, bardzo pięknie i pewnie smakuje wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda apetycznie i te truskawki mmm:)

    OdpowiedzUsuń
  10. kocham to połączenie <3
    i poluję na tą paterkę :D

    OdpowiedzUsuń
  11. wspaniały!
    no i masz śliczną paterę

    OdpowiedzUsuń
  12. BOZIUUUU, JAKA PIĘKNA TA PATERA!!!!Do zjedzenia normalnie...a ciasto MEGA!

    OdpowiedzUsuń
  13. Krem budyniowy bez masła? Szukałam ostatnio takiego przepisu:-).
    Nie mogę się napatrzeć na zdjęcia:)!

    OdpowiedzUsuń
  14. Jaki piękny tort! No to się tato ucieszył, co?
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Co za radość być tata w takich okolicznościach! Patera przecudowna, ale ciacho jeszcze bardziej kuszące :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny prezent, też lubię takie prezenty dawać swoim bliskim ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. piękne ciacho, a jeszcze ładniej podane:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetny, sezonowy tort, jejku tyle jeszcze mam przepisów z truskawkami do wypróbowania, a tu się juz sezon kończy... Patera przecudna! <3

    OdpowiedzUsuń
  19. po pierwsze, patera jest oszałamiająca... taka urocza!
    śliczna.
    i te zwisające truskaweczki, maniu, toż to cudo niesamowite.

    ale zajmijmy się tortem... który także jest niczego sobie.
    ba, rewelacyjnie sie prezentuje! a biorąc pod uwagę, z czego się składa, letni, lekki i delikatny. dumny Tato na pewno sie nie mógł nazachwycać!

    OdpowiedzUsuń
  20. Karmelitko, jesteś boska w tym, co piszesz! Powinnaś zacząć pisać wiersze :**

    OdpowiedzUsuń
  21. Same pyszności u Ciebie...Już się tu zadomowiłam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)