poniedziałek, 9 lipca 2012

Jagodzianki waniliowe Liski


Od tamtego roku piekę jagodzianki namiętnie. W zasadzie nie ma z tym większych problemów nawet w środku zimy, mamy bowiem znajomą, która zbiera jagody i notorycznie je nam podrzuca ;-) Dlatego właśnie moja zamrażalka pęka w szwach od pudełek z tymi fioletowymi kuleczkami. Zawsze robię jagodzianki z przepisu, który już na blogu jest (tutaj), natomiast tym razem oddałam sprawę w ręce Liski, znanej z doskonałych przepisów. I nie żałuję. Bułeczki wyszły przepyszne, miękkie, wilgotne, rozpływające się w ustach! Naładowałam w nie mnóstwo jagód. Przepis 'kopiuj, wklej', od Liski z moją drobną modyfikacją, jeśli chodzi o nadzienie i dodatek kruszonki ;-)


Składniki (16 dużych bułek)
Zaczyn
  • 20 g drożdży
  • 1/2 szklanki (szklanka ma obj. 200 ml) mleka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki cukru

Ciasto
  • 120 g masła o temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki mleka
  • cukier waniliowy z prawdziwą wanilią lub olejek waniliowy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3,5 szklanki mąki (u mnie 1:3 mąka pszenna pełnoziarnista ze zwykłą)

Nadzienie
  • jagody (zużyłam prawie 500 g)
  • cukier do smaku (jagody po upieczeniu są kwaśne, więc lepiej dać więcej cukru niż mniej)
  • cukier waniliowy (dodałam 30 g domowego)
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej

Kruszonka
  • 40 g masła, roztopionego
  • 40 g cukru waniliowego
  • 60 g mąki
  • 20 g wiórków kokosowych
Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść.
Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Po 3 min. dodać mąkę i cukier i dokładnie wymieszać. Owinąć plastikową folią i zostawić na 30 minut. W dużej misce ubić masło, dodać stopniowo cukier, następnie zaczyn. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać: żółtka, mleko, wanilię, skórkę, sól i mąkę. Kiedy ciasto będzie gładkie, wyjąć, uformować kulę i owinąć w plastikową folię wysmarowaną masłem. Zostawić, żeby wyrosło, ok. 40-60 minut. Następnie podzielić ciasto na 16 części, z każdej z nich zrobić placuszek, wypełnić jagodami wymieszanymi z cukrem, cukrem waniliowym i mąką. Uformować bułeczkę, posmarować jajkiem i posypać z wierzchu kruszonką. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C. Wstawić jagodzianki i piec ok. 30 minut, lub do czasu zarumienienia.



10 komentarzy:

  1. jagodzianki <3 są pyszne !
    a twoje do tego waniliowe , po prostu delicje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne jagodowe bułeczki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jagodzianki kojarzą mi się tylko i wyłącznie z wakacjami nad morzem gdy kupowałam na plaży kilkanaście bułeczek i się nimi zajadałam leżąc na brzegu morza...w tym roku być może upiekę swoje i zabiorę na wakacje..Jakby nie patrzeć i portfel na tym skorzysta. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale wyglądają te Twoje jagodzianki! Cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie mogę się doczekać kiedy zawitają u mnie w brzusiu *_* pycha! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Znam te jagodzianki, piekłam je rok temu ....pyszne, ale znalazłam jeszcze lepsze:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)